Írjon nekünk

Gazdaság

Barterezik az orosz Gazprom és francia EdF cég

A megjelenés óta

-

GazpromA „Gazprom” most már nemcsak európai háziasszonyok gáztűzhelyeihez igyekszik megkapni a hozzáférést, hanem elektromos csatlakozójukhoz is. Első lépést az ehhez vezető úton a konszern hamarosan megteheti – jelenti a „Vedomosztyi” c. lap. A „Gazprom” az EdF francia céggel megállapodást kötött arról, hogy cseréli az orosz gázt francia villamos energiára.
Múlt héten a két vállalat megállapodott arról, hogy az EdF a részvények 10 százalékát kaphatja meg abban a közös vállalkozásban, amely a Déli Áramlat gázvezeték Fekete-tengeri szakaszának tervezésével foglalkozik (ennek hossza kilencszáz kilométer, értéke pedig négy milliárd euróra rúg).
Az ügyletet még meg kell egyeztetni az olasz Eni céggel, amely a projektben ötven százalékkal vesz részt. Ennek ellenére az új partnerek már most megtárgyalják a francia cég által megkapott gáz megfizetésének a formáját. Végeredményben elhatározták, hogy a gázt villamos energiára cserélik ki, amelyet a francia EdF atomerőművei termelnek ki. Az új infrastruktúrákat – olyanokat, mint a Déli Áramlat gázvezeték – 2015 után helyezik üzembe. Éppen erre az időszakra szándékoznak aláírni a cseréről szóló szerződést.
Alekszej Miller a „Gazprom” vezetője is beszélt arról, hogy növekszik a közvetlen eladások volumene Franciaországban. Jelenleg, ezen szállítások volumene mindössze ötszáz millió köbméter gázt jelent évente. Ez érthető, amikor csökken a termelés és ennek megfelelően fűtőanyag-szükségletek is.
A „Gazprom” az energetikai piac egyik legnagyobb játékosa, és már régóta figyelemmel kíséri európai aktívákat. A konszern, aktív érdeklődést mutat Nagy-Britannia, Franciaország és Németország felé is.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű