Az USA, Ukrajna és Törökország az oroszok fő ellensége egy felmérés szerint

0

Az oroszok az Egyesült Államokat, Ukrajnát és Törökországot tekintik hazájuk fő ellenségének – derült ki a független Levada Központnak a Vedemosztyi című napilapban csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásából.

- Hirdetés -

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a legnagyobb mértékben az Egyesült Államok ellenséges Oroszországgal szemben. A második helyen Ukrajna áll 48 százalékkal, ami 11 százalékpontos növekedést jelent a 2015-ös adathoz képet. A legnagyobb mértékben Törökország megítélése romlott meg: Ankarában korábban a válaszadóknak csak egy százaléka látott ellenséget, mára viszont a részarányuk 29 százalékra nőtt.

A felmérés résztvevői szerint Oroszország legjobb barátai Fehéroroszország (50 százalék), Kazahsztán (39 százalék) és Kína (34 százalék, ami mindazonáltal kilencpontos visszaesés a tavalyi adathoz képest). Tíz százalék Szíriát is barátnak tartja, egy évvel korábban csak 2 százalék vélekedett így.

- Hirdetés -

A megkérdezettek 70 százaléka negatívan viszonyul az Egyesült Államokhoz, 62 százalékuk pedig az Európai Unióhoz. Az oroszoknak mindössze a 24 százaléka támogatná a csatlakozást az EU-hoz, ami jelentős visszaesés a 2009 augusztusában mért 53 százalékhoz képest.

Akár ez is tetszhet