The news is by your side.

Az USA, Ukrajna és Törökország az oroszok fő ellensége egy felmérés szerint

23

Az oroszok az Egyesült Államokat, Ukrajnát és Törökországot tekintik hazájuk fő ellenségének – derült ki a független Levada Központnak a Vedemosztyi című napilapban csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásából.

- Hirdetés -

A megkérdezettek 72 százaléka szerint a legnagyobb mértékben az Egyesült Államok ellenséges Oroszországgal szemben. A második helyen Ukrajna áll 48 százalékkal, ami 11 százalékpontos növekedést jelent a 2015-ös adathoz képet. A legnagyobb mértékben Törökország megítélése romlott meg: Ankarában korábban a válaszadóknak csak egy százaléka látott ellenséget, mára viszont a részarányuk 29 százalékra nőtt.

A felmérés résztvevői szerint Oroszország legjobb barátai Fehéroroszország (50 százalék), Kazahsztán (39 százalék) és Kína (34 százalék, ami mindazonáltal kilencpontos visszaesés a tavalyi adathoz képest). Tíz százalék Szíriát is barátnak tartja, egy évvel korábban csak 2 százalék vélekedett így.

- Hirdetés -

A megkérdezettek 70 százaléka negatívan viszonyul az Egyesült Államokhoz, 62 százalékuk pedig az Európai Unióhoz. Az oroszoknak mindössze a 24 százaléka támogatná a csatlakozást az EU-hoz, ami jelentős visszaesés a 2009 augusztusában mért 53 százalékhoz képest.

Keress pénzt

Ez is érdekelhet