Írjon nekünk

Gazdaság

Az USA folytatja Oroszország-ellenes politikáját

A megjelenés óta

-

Az Egyesült Államok továbbra is szelektív módon kíván együttműködni Oroszországgal, és ezt a hivatalos külügyminiszteri álláspontot erősítette meg az európai és eurázsiai ügyekért felelős tanácsos, Victoria Nuland is, írja a TASS.

„Ott ahol érdekeink egybeesnek, ahol együtt tudunk működni és a nemzetközi ügyekben kölcsönösen összeegyeztethető az álláspontunk, ott minden rendben van és lesz is, ilyen ügylet volt például az iráni embargó esete, ahol érdekeink messzemenően egybeestek. Ám nem változtatunk külpolitikánkon és a nemzetközi kapcsolataink rendszerén, vagy akár az ENSZ alapokmányán még akkor sem, ha azok Oroszország érdekeivel ellentétesek.” –jelentette ki Nuland.

Ennek az információnak a tükrében érthetőbbé válik John Kerry külügyi államtitkár májusi látogatása Szocsiban, ahol „azt szerettük volna garantálni, hogy más országok első emberével mindig közvetlenül tárgyalunk, különösen azokkal, akik az illető ország külpolitikáját meghatározzák, hiszen Vlagyimir Putyin és Barack Obama között már régóta nem került sor személyes találkozóra” –tette hozzá Victoria Nuland.

Az Egyesült Államok kormánya a krími találkozóval nyilván azt próbálta kipuhatolni, hogy az akkori feszült helyzetben Putyin hajlandó-e találkozni Kerryvel, és azt is ki akarták deríteni, hogy egy sor nemzetközi probléma megoldásában, mint például az ukrán krízis vagy a szíriai konfliktus, közelíthető-e a két nagyhatalom álláspontja, és megmarad-e a lehetőség továbbra is nyíltan tárgyalni nehezen megoldható kérdések ügyében.

Az USA és Oroszország elnökei szeptemberben több nemzetközi program idején lehetőséget kapnak személyes találkozásra, mint például az ENSZ alapításának jubileumi, 70-éves évfordulója New Yorkban, de ennek a találkozónak a lehetőségéről még nincs hivatalos megerősítés egyik fél oldaláról sem.

Az orosz külügyminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Putyin elnök részt vesz az ENSZ jubileumi ünnepségein, ezt Lavrov újságírók előtt nyilatkozta Szevasztopolban augusztus 19-én.

Forrás: TASS

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Szentpéterváron tartottak tájékoztatót a Paksi Atomerőmű bővítéséről

A megjelenés óta

-

Írta:

A magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakértője október 31-én a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében tájékoztatót tartott a Paksi Atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjának tervezési követelményeiről.

A rendezvényt a Paks II. Atomerőmű építésében közvetlenül részt vevő orosz gépészeti, mérnöki és tervezőtársaságok szakemberei számára szervezték. A magyar felügyeleti szerv képviselője a nap folyamán tájékoztatta a résztvevőket a Magyarország területén érvényes nukleáris biztonsági szabályokról, a törvényi rendelkezések részleteiről és az atomerőművek kivitelezésének fő szabályairól.

„Egy nemzetközi szinten megvalósuló erőmű-építési beruházás legelején nagyon fontos megteremteni a kölcsönös egyetértést a folyamat összes résztvevője között” – mondta Szergej Fjodorov, a Roszatom Műszaki Akadémiájának atomenergetikai létesítményépítési kompetenciaközpontjának igazgatója. „Az ilyen rendezvényekre most nagyon nagy az igény, mert lehetővé teszik, hogy egy nemzetközi csapat jöhessen létre a projekt hatékony megvalósításának érdekében. Ezen a héten a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegébe látogatott egy magyar küldöttség, és nagyon számítunk a támogatásukra, arra, hogy lehetőségünk lesz még egy sor, hasonló szemináriumot megvalósítani más magyar szabályozó szervezetek képviselőinek részvételével” – hangsúlyozta Szergej Fjodorov.

„Különösen fontos, hogy az orosz fél még a munkák megkezdése előtt megismerje a magyarországi jogszabályi rendelkezéseket” – mondta Petőfi-Tóth Katalin, az OAH munkatársa.

„Ismertettem az atomerőmű-tervezésre és létesítésre vonatkozó legfontosabb magyar jogszabályi követelményeket, de ez valójában csak az első lépés az orosz szakemberek számára az ezen a területen érvényes magyarországi jogszabályok megismerése felé vezető úton” – hangsúlyozta Petőfi-Tóth Katalin.

A Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében már volt példa hasonló rendezvény sikeres lebonyolítására. 2017 májusában a Hanhikivi-1 atomerőmű tervezésében és építésében érintett tíz oroszországi vállalat több mint 200 képviselője gyűlt össze azon a szemináriumon, amelyen az atomlétesítmények használatának területén érvényes finnországi normákat és szabályokat ismertették a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) szakértői.

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

A Mol helyére lépne a Rosznyefty az INA horvát olajipari vállalatban

A megjelenés óta

-

Írta:

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban – közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.

Secin az interjúban kiemelte: “érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.
Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: “a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Kifejtette: tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

“Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni” – jelentette ki.

Szavai szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon – szögezte le. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű