Az USA folytatja Oroszország-ellenes politikáját

0

Az Egyesült Államok továbbra is szelektív módon kíván együttműködni Oroszországgal, és ezt a hivatalos külügyminiszteri álláspontot erősítette meg az európai és eurázsiai ügyekért felelős tanácsos, Victoria Nuland is, írja a TASS.

- Hirdetés -

„Ott ahol érdekeink egybeesnek, ahol együtt tudunk működni és a nemzetközi ügyekben kölcsönösen összeegyeztethető az álláspontunk, ott minden rendben van és lesz is, ilyen ügylet volt például az iráni embargó esete, ahol érdekeink messzemenően egybeestek. Ám nem változtatunk külpolitikánkon és a nemzetközi kapcsolataink rendszerén, vagy akár az ENSZ alapokmányán még akkor sem, ha azok Oroszország érdekeivel ellentétesek.” –jelentette ki Nuland.

Ennek az információnak a tükrében érthetőbbé válik John Kerry külügyi államtitkár májusi látogatása Szocsiban, ahol „azt szerettük volna garantálni, hogy más országok első emberével mindig közvetlenül tárgyalunk, különösen azokkal, akik az illető ország külpolitikáját meghatározzák, hiszen Vlagyimir Putyin és Barack Obama között már régóta nem került sor személyes találkozóra” –tette hozzá Victoria Nuland.

- Hirdetés -

Az Egyesült Államok kormánya a krími találkozóval nyilván azt próbálta kipuhatolni, hogy az akkori feszült helyzetben Putyin hajlandó-e találkozni Kerryvel, és azt is ki akarták deríteni, hogy egy sor nemzetközi probléma megoldásában, mint például az ukrán krízis vagy a szíriai konfliktus, közelíthető-e a két nagyhatalom álláspontja, és megmarad-e a lehetőség továbbra is nyíltan tárgyalni nehezen megoldható kérdések ügyében.

Az USA és Oroszország elnökei szeptemberben több nemzetközi program idején lehetőséget kapnak személyes találkozásra, mint például az ENSZ alapításának jubileumi, 70-éves évfordulója New Yorkban, de ennek a találkozónak a lehetőségéről még nincs hivatalos megerősítés egyik fél oldaláról sem.

Az orosz külügyminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Putyin elnök részt vesz az ENSZ jubileumi ünnepségein, ezt Lavrov újságírók előtt nyilatkozta Szevasztopolban augusztus 19-én.

Forrás: TASS

Akár ez is tetszhet