Írjon nekünk

Kultúra

Az Oroszországi Föderáció hazahívja az oroszokat a történelmi hazába

A megjelenés óta

-

OroszországAz oroszországi média széleskörűen foglalkozik az oroszok moszkvai világfórumával. A kongresszuson a világ számos országából közel ötszáz küldött vesz részt. Dmitrij Anatoljevics Medvegyev (Дми́трий Анато́льевич Медве́дев), az Oroszországi Föderáció elnöke azt javasolta a külföldön élő oroszoknak, hogy térjenek vissza történelmi hazájukba. Az államfő elmondta, hogy már elkészültek a szükséges törvénymódosítások. Véleménye szerint országunknak szüksége van a honfitársak által képviselt erőforrásra. A Kommerszant beszámol arról, hogy az elnök beszédét azokkal a visszhangokkal kezdte, amelyek a honfitársaktól érkeztek az „Oroszország, előre!” programbeszédre. Egyes elgondolásokat felhasznált a Szövetségi Gyűléshez /parlamenthez/ intézett éves üzenetében. Medvegyev a honfitársaitóll azoknak az országoknak a tapasztalatát várja, amelyekben ők jelenleg élnek. Ezt követően az államfő szólt a honfitársak önkéntes áttelepülésével kapcsolatos programról. Elmondta, hogy a program alapján több mint 17 ezren tértek vissza.
   A Rosszijszkaja gazeta rámutat, hogy az elnök szavai szerint az Oroszországi Föderáció nem mennyiségi mutatókra tör a hazatért honfitársak számára vonatkozóan. Fontos, hogy azok, akik az Oroszországi Föderáció határain túl élnek, biztosak legyenek abban, hogy hazatérhetnek, és az állam támogatja őket. A hazatérést elősegíti az Oroszországi Föderáció felsőoktatási intézményeiben a megfelelő feltételek kialakítása, ezen intézmények külföldi filiáléjainak megnyitása, az orosz kulturális és információs központok hálózatának kiszélesítése.
   A Novije izvesztyija közli, hogy a kongresszuson felszólalt Kirill pátriárka, Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Szergej Mironov, a Duma (parlament) felső házának elnöke. Kirill pátriárka arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz diaszpóra nem lehet másodosztályú közösség. Jurij Luzskov az orosz fővárosban folyó átfogó munkálatokat ismertette. Szergej Mironov azon óhajának adott hangot, hogy a kongresszus résztvevőinek vitája legyen törvényalkotói jellegű! Ezzel kapcsolatosan, a Szövetségi Migrációs Szolgálat javasolja az áttelepülési program meghosszabbítását, javasolja, hogy hosszabbítsák meg a külföldön élő oroszok oroszországi önkéntes áttelepülésének programját, amely 2012-ig szól. Amint Mihail Tyurkin, a főhatóság első igazgató-helyettese az orosz honfitársak világfórumán kijelentette: megteremtik a legkedvezőbb feltételeket a tudományos és alkotó értelmiség, az üzletemberek hazatéréséhez. A program már eddig is eredményes volt. Több mint százezren jelentették visszatérési szándékukat. A honfitársak támogatása Oroszország prioritásainak egyike–jelentette ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (Владимир Владимирович Путин) üzenetében, amelyet az orosz honfitársak tegnap Moszkvában megnyílt világkongresszusának résztvevőihez intézett. Az Az Oroszországi Föderáció kormányfője meg van győződve, hogy a kongresszus elősegíti a hazai kultúra és az orosz nyelv megőrzését, a teljes értékű együttműködés fejlődését az orosz honfitársak és a történelmi haza között.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)
Hirdetés
Hozzászólások

Kultúra

Anna Karenina – Vronszkij-története – Premier előtti vetítés az Urániában

A megjelenés óta

-

Írta:

Premier előtti vetítésen mutatja be Karen Sahnazarov orosz rendező Anna Karenina – Vronszkij története című filmjét szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely a vetítés előtt pódiumbeszélgetést szervez a nagyszabású orosz filmdráma rendezőjével.

A kortárs orosz filmművészet egyik meghatározó alakja, a Moszfilmet is vezető Karen Sahnazarov új megközelítésből dolgozza fel Lev Tolsztoj klasszikus történetét. A forgatókönyv Vikentyij Vereszajev A japán háborúban című regényét ötvözi a Tolsztoj-művel, de úgy, hogy az eredeti alaptörténeten és a párbeszédeken semmit sem változtat – közölte az MTI-vel az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Sahnazarov filmje az 1904-1905-ös orosz-japán háború idején játszódik: a sebesült Vronszkij gróf találkozik nagy szerelme, Anna Karenina fiával, Szergejjel, aki katonaorvos. Szergej magyarázatot kér tőle, mi sodorta anyját annak idején öngyilkosságba. Vronszkij felidézi szerelmük történetét, amelyért Anna vállalta a szakítást férjével, fia elvesztését és a nagyvilág megvetését.

A filmszínház közleménye szerint Karen Sahnazarov feldolgozása új oldalról világítja meg a hősnőt. Jelizaveta Bojarszkaja alakításában Anna érdesebb, kiszámíthatatlanabb; bizonytalansága, szenvedése őszinte szerelmében is állandó feszültségeket szül, ami még plasztikusabbá teszi a hősnő sorsának tragikumát.

Karen Sahnazarov a nyolcvanas évek óta az orosz filmművészet egyik meghatározó egyénisége. Sikeres lírai vígjátékokban villantotta meg először mesterségbeli tudását, majd a peresztrojka idején közéleti témák felé fordult.

Komoly nemzetközi elismerést váltott ki a Malcolm McDowell és Oleg Jankovszkij főszereplésével készült A cár gyilkosa (1991), amely első ízben dolgozta fel a cári család 1918-as meggyilkolásának történetét. Művészetének egyik csúcspontja a kilencvenes évek válsághangulatát érzékeltető A telihold napja (1998). Ugyanebben az évben kinevezték a Moszfilm vezérigazgatójának, és a sok kompromisszumot követelő tevékenység egy időre megtörte művészi pályáját. A visszatérést Csehov-adaptációja, a 6-os számú kórterem (2009), majd a háborús témájú Fehér Tigris és a Szerelem a Szovjetunióban (2013) jelentette. Új vállalkozásából, az Anna Kareninából nyolcrészes tévéváltozat is készült.

A film két főszerepét a kortárs orosz film népszerű színészházaspárja, Jelizaveta Bojarszkaja és Makszim Matvejev alakítja.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a márciusi magyarországi mozibemutató előtt vetíti Karen Sahnazarov filmjét. A közönség a vetítés előtt, 17 órától pódiumbeszélgetésen találkozhat a rendezővel, akivel Forgács Iván, az orosz filmkultúra szakértője beszélget. MTI

Tovább olvasom

Kultúra

Párbeszéd kezdődhet az orosz és az ukrán ortodox egyház között

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz ortodox egyház kész a tárgyalásra, miután az általa el nem ismert kijevi patriarchátus vezetője, Filaret erre levélben tett javaslatot Kirill orosz pátriárkának – jelentette ki Ilarion volokalamszki metropolita, az orosz ortodox egyház külkapcsolatainak irányítója pénteken Moszkvában.

A levélben Filaret, “a pravoszláv keresztények közötti széthúzás” beszűntetésére hívott fel, valamint arra, hogy vessenek véget a szembenállásnak.

“Bocsánatot kérek azért, amit szóval, tettel és az érzéseimmel elkövettem. És szívből, őszintén megbocsátok mindenkinek – írta Ilarion szerint levelében Filaret az orosz ortodox egyház volt kijevi metropolitája, aki az általa negyedszázada végrehajtott egyházszakadás óta első ízben fordult levélben az orosz ortodox egyház vezetőjéhez.
Az ukrán ortodox egyház szóvivője tagadta, hogy Filaret levelet intézett volna Kirillhez.

Ilarion kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház nem kívánja feltételekhez kötni a párbeszédet, mert azok megakadályozhatnák a tárgyalást. Filaret levelét felolvasták a Moszkvában éppen ülésező főpapi tanácson, amely úgy döntött, hogy bizottságot állít fel az eszmecsere folytatásához.

A Kijevre igazodó ukrán egyház radikálisok segítségével mintegy 40, a moszkvai patriarchátus alá tartozó templomot foglalt el

A 90-es években Filaret Deniszenko által megalapított és az orosz ortodox egyház által szakadárnak tekintett, erősen oroszellenes kijevi patriarchátus nem ismeri el, hogy a 17. században Ukrajna a moszkvai patriarchátus fennhatósága alá került. Orosz sajtóértesülések szerint a Kijevre igazodó ukrán egyház radikálisok segítségével mintegy 40, a moszkvai patriarchátus alá tartozó templomot foglalt el.

Tovább olvasom

Kultúra

Meghalt Dmitrij Hvorosztovszkij orosz sztárbariton

A megjelenés óta

-

Írta:

Ötvenöt évesen meghalt szerda hajnalban Dmitrij Hvorosztovszkij orosz operaénekes. A hírt a TASZSZ hírügynökség a bartion ügynökeitől tudta meg.

A világhírű operaénekes, Dmitrij Hvorosztovszkij két és fél éve küzdött agydaganattal. Az énekes londoni képviselője közleményében azt írta, hogy Hvorosztovszkij élete utolsó napjait egy otthonához közeli hospice-házban, de szerettei körében töltötte.

Hvorosztovszkijnál 2015-ben diagnosztizáltak agydaganatot, és abban az évben lemondta összes nyári fellépését a terápia miatt.

A múlt év végén jelentette be „határozatlan idejű” visszavonulását az operaszínpadtól. Akkor azt is elárulta, hogy betegségével összefüggésben egyensúlyi problémákkal is küzd, ami rendkívül nehézzé tenné számára a színpadi produkciókban való részvételt. Koncerteken azonban továbbra is fellépett, a nagyközönség legutóbb idén júniusban az ausztriai Grafeneggben, Európa egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, a Dmitrij és barátai programban hallhatta, láthatta.

2016 áprilisában pedig Budapesten, a Müpában adott nagysikerű koncertet. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Elnökválasztás 20182 órával telt el

Exit poll: 74 százalékkal nyert Vlagyimir Putyin

Total: 178 177 1 0 0 0Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 73.9 százalékát szerezte meg....

Elnökválasztás 20185 órával telt el

Vlagyimir Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

Total: 4.2K 4.2K 1 0 0 0Hatalmas fölénnyel Vlagyimir Putyin nyerte az orosz elnökválasztást – a Központi Választási Bizottság folyamatosan...

Elnökválasztás 201816 órával telt el

A Krím félszigeten az újraegyesülés évfordulóján szavaznak először az orosz elnökválasztáson

Total: 113 113 0 0 0 0A Krími és Szevasztopoli állampolgárok a félsziget és Oroszország újraegyesülésének negyedik évfordulóján szavazhatnak először...

Elnökválasztás 201817 órával telt el

Orosz elnökválasztás: jönnek az eredmények – ÉLŐ

Total: 157 156 1 0 0 0Magyar idő szerint 19 órától közli az orosz Központi Választási Bizottság az előzetes eredményeket....

Elnökválasztás 20181 nappal telt el

Ukrajna 72 ezer orosznak megtiltja, hogy szavazzon az elnökválasztáson

Total: 208 207 1 0 0 0Ukrajna megsérti a nemzetközi és a kétoldalú megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, ha megakadályozza, hogy a...

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

Putyin: Oroszország 2019-ben missziót küld a Marsra

Total: 342 341 1 0 0 0Oroszország 2019-ben missziót küld a Marsra, a Hold pólusain pedig szakemberei víz után fog...

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű