Írjon nekünk

Kultúra

Az Oroszországi Föderáció hazahívja az oroszokat a történelmi hazába

A megjelenés óta

-

OroszországAz oroszországi média széleskörűen foglalkozik az oroszok moszkvai világfórumával. A kongresszuson a világ számos országából közel ötszáz küldött vesz részt. Dmitrij Anatoljevics Medvegyev (Дми́трий Анато́льевич Медве́дев), az Oroszországi Föderáció elnöke azt javasolta a külföldön élő oroszoknak, hogy térjenek vissza történelmi hazájukba. Az államfő elmondta, hogy már elkészültek a szükséges törvénymódosítások. Véleménye szerint országunknak szüksége van a honfitársak által képviselt erőforrásra. A Kommerszant beszámol arról, hogy az elnök beszédét azokkal a visszhangokkal kezdte, amelyek a honfitársaktól érkeztek az „Oroszország, előre!” programbeszédre. Egyes elgondolásokat felhasznált a Szövetségi Gyűléshez /parlamenthez/ intézett éves üzenetében. Medvegyev a honfitársaitóll azoknak az országoknak a tapasztalatát várja, amelyekben ők jelenleg élnek. Ezt követően az államfő szólt a honfitársak önkéntes áttelepülésével kapcsolatos programról. Elmondta, hogy a program alapján több mint 17 ezren tértek vissza.
   A Rosszijszkaja gazeta rámutat, hogy az elnök szavai szerint az Oroszországi Föderáció nem mennyiségi mutatókra tör a hazatért honfitársak számára vonatkozóan. Fontos, hogy azok, akik az Oroszországi Föderáció határain túl élnek, biztosak legyenek abban, hogy hazatérhetnek, és az állam támogatja őket. A hazatérést elősegíti az Oroszországi Föderáció felsőoktatási intézményeiben a megfelelő feltételek kialakítása, ezen intézmények külföldi filiáléjainak megnyitása, az orosz kulturális és információs központok hálózatának kiszélesítése.
   A Novije izvesztyija közli, hogy a kongresszuson felszólalt Kirill pátriárka, Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Szergej Mironov, a Duma (parlament) felső házának elnöke. Kirill pátriárka arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz diaszpóra nem lehet másodosztályú közösség. Jurij Luzskov az orosz fővárosban folyó átfogó munkálatokat ismertette. Szergej Mironov azon óhajának adott hangot, hogy a kongresszus résztvevőinek vitája legyen törvényalkotói jellegű! Ezzel kapcsolatosan, a Szövetségi Migrációs Szolgálat javasolja az áttelepülési program meghosszabbítását, javasolja, hogy hosszabbítsák meg a külföldön élő oroszok oroszországi önkéntes áttelepülésének programját, amely 2012-ig szól. Amint Mihail Tyurkin, a főhatóság első igazgató-helyettese az orosz honfitársak világfórumán kijelentette: megteremtik a legkedvezőbb feltételeket a tudományos és alkotó értelmiség, az üzletemberek hazatéréséhez. A program már eddig is eredményes volt. Több mint százezren jelentették visszatérési szándékukat. A honfitársak támogatása Oroszország prioritásainak egyike–jelentette ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (Владимир Владимирович Путин) üzenetében, amelyet az orosz honfitársak tegnap Moszkvában megnyílt világkongresszusának résztvevőihez intézett. Az Az Oroszországi Föderáció kormányfője meg van győződve, hogy a kongresszus elősegíti a hazai kultúra és az orosz nyelv megőrzését, a teljes értékű együttműködés fejlődését az orosz honfitársak és a történelmi haza között.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)
Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Oroszországban mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját

A megjelenés óta

-

Írta:

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.

Az egykor a cári családra is komoly befolyást gyakorló Grigorij Raszputyinról írt dráma először Milánóban jelent meg, olasz-magyar, kétnyelvű kiadásban, majd a Milánóhoz közeli Varesében és más olasz városokban is játszották – idézte fel az MTI-nek a szerző.

Szőcs Géza elmondása szerint a darab ezúttal a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

A hely érdekességét az adja, hogy Raszputyint éppen ebben a palotában ölték meg 1916 decemberében, egy Feliksz Juszupov herceg által szervezett összeesküvés során – emlékeztetett.

Szőcs Géza történelmi drámája fiktív történetet kínál a nézőnek valóságos, történelmi szereplőkkel.

A darab története szerint a különleges, látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin – vízióira hallgatva – megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Ebből a célból felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, ám azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Szőcs Géza drámájának oroszországi bemutatóját november 16-án tartják, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében, majd az orosz közönség november 17-én és 18-án is megtekintheti az előadást. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Andrej Tarkovszkij orosz rendezőről nyílt kiállítás a Műcsarnokban

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotókon elevenedik meg Andrej Tarkovszkij (1932-1986) orosz filmrendező Tükör című önéletrajzi ihletésű filmjének képi világa a Műcsarnok új kiállításán, ami Emlékek tükre címmel kedd este nyílt Budapesten.

Tarkovszkij a Tükör világa című önéletrajzi filmjének számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta.

A kiállításon látható hatvan darab fekete-fehér családi, valamint a film forgatásán készült fénykép mellett Trakovszkij apjának, Arszenyij Trakovszkij költőnek nagyméretű molinókon egy-egy versrészlete olvasható. A kiállítást a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezte.

Andrej A. Tarkovszkij a megnyitón elmondta, hogy húsz éve foglalkozik apja hagyatékának feldolgozásával, de nem régen találta meg az 1930-as években készült fényképeket, amelyekből sokkal több kiderült számára apja gyerekkorából, mint amit személyes beszélgetéseik során tudott meg. A Tükör című film szoros kapcsolatban áll a költészettel, amelyet nagyapja, Arszenyij Trakovszkij versei ihlettek. A film vázát ezek a régi családi fotók adták meg – magyarázta Andrej A. Tarkovszkij.

A fotógyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába, amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

Enyedi Ildikó filmrendező a megnyitón méltatta Andrej Tarkovszkij rendezői munkásságát. Mint fogalmazott, “kis hal vagyok ugyanabban az óceánban, amiben ő a nagy fehér bálna”.

A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Oroszország fölött repülve – fotókiállítás Budapesten

A megjelenés óta

-

Írta:

Harmincöt nagyméretű fotón elevenedik meg madártávlatból Oroszország tájainak szépsége azon a kiállításon, amely az Oroszország fölött repülve című kötet képeiből mutat be válogatást november 15-től az Orosz Kulturális Központban.

Az intézmény közleménye szerint az Oroszország fölött repülve című fotóalbum képei északtól, Kamcsatka vulkánjaitól, Szibériától és a Távol-kelettől az ország déli részéig mutatják be madártávlatból Oroszország tájait, építészeti emlékeit és nagyvárosait.

A moszkvai Region cégcsoport projektje során Szergej Fomin fotóművész több mint ezer órát töltött fényképezőgépével Oroszország fölött a levegőben, és több mint ezer fotót készített. A projekt célja az volt, hogy “politikától mentes információt nyújtson Oroszországról, olyan aspektusból, amelyet a világ eddig még nem ismert” – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Oroszország fölött repülve című kötet – amely idén az év könyve lett Oroszországban – az ország földrajza mellett annak történelméről is tájékoztatást ad.

Az album képeiből álló vándorkiállítás Frankfurt, London, Riga és Havanna után mutatkozik be most Budapesten. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű