Az Oroszországi Föderáció hazahívja az oroszokat a történelmi hazába

0

OroszországAz oroszországi média széleskörűen foglalkozik az oroszok moszkvai világfórumával. A kongresszuson a világ számos országából közel ötszáz küldött vesz részt. Dmitrij Anatoljevics Medvegyev (Дми́трий Анато́льевич Медве́дев), az Oroszországi Föderáció elnöke azt javasolta a külföldön élő oroszoknak, hogy térjenek vissza történelmi hazájukba. Az államfő elmondta, hogy már elkészültek a szükséges törvénymódosítások. Véleménye szerint országunknak szüksége van a honfitársak által képviselt erőforrásra. A Kommerszant beszámol arról, hogy az elnök beszédét azokkal a visszhangokkal kezdte, amelyek a honfitársaktól érkeztek az „Oroszország, előre!” programbeszédre. Egyes elgondolásokat felhasznált a Szövetségi Gyűléshez /parlamenthez/ intézett éves üzenetében. Medvegyev a honfitársaitóll azoknak az országoknak a tapasztalatát várja, amelyekben ők jelenleg élnek. Ezt követően az államfő szólt a honfitársak önkéntes áttelepülésével kapcsolatos programról. Elmondta, hogy a program alapján több mint 17 ezren tértek vissza.
   A Rosszijszkaja gazeta rámutat, hogy az elnök szavai szerint az Oroszországi Föderáció nem mennyiségi mutatókra tör a hazatért honfitársak számára vonatkozóan. Fontos, hogy azok, akik az Oroszországi Föderáció határain túl élnek, biztosak legyenek abban, hogy hazatérhetnek, és az állam támogatja őket. A hazatérést elősegíti az Oroszországi Föderáció felsőoktatási intézményeiben a megfelelő feltételek kialakítása, ezen intézmények külföldi filiáléjainak megnyitása, az orosz kulturális és információs központok hálózatának kiszélesítése.
   A Novije izvesztyija közli, hogy a kongresszuson felszólalt Kirill pátriárka, Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Szergej Mironov, a Duma (parlament) felső házának elnöke. Kirill pátriárka arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz diaszpóra nem lehet másodosztályú közösség. Jurij Luzskov az orosz fővárosban folyó átfogó munkálatokat ismertette. Szergej Mironov azon óhajának adott hangot, hogy a kongresszus résztvevőinek vitája legyen törvényalkotói jellegű! Ezzel kapcsolatosan, a Szövetségi Migrációs Szolgálat javasolja az áttelepülési program meghosszabbítását, javasolja, hogy hosszabbítsák meg a külföldön élő oroszok oroszországi önkéntes áttelepülésének programját, amely 2012-ig szól. Amint Mihail Tyurkin, a főhatóság első igazgató-helyettese az orosz honfitársak világfórumán kijelentette: megteremtik a legkedvezőbb feltételeket a tudományos és alkotó értelmiség, az üzletemberek hazatéréséhez. A program már eddig is eredményes volt. Több mint százezren jelentették visszatérési szándékukat. A honfitársak támogatása Oroszország prioritásainak egyike–jelentette ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (Владимир Владимирович Путин) üzenetében, amelyet az orosz honfitársak tegnap Moszkvában megnyílt világkongresszusának résztvevőihez intézett. Az Az Oroszországi Föderáció kormányfője meg van győződve, hogy a kongresszus elősegíti a hazai kultúra és az orosz nyelv megőrzését, a teljes értékű együttműködés fejlődését az orosz honfitársak és a történelmi haza között.

- Hirdetés -

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Akár ez is tetszhet