Írjon nekünk

Az oroszok már a Marson vannak!

Közzétéve

-

Mars ExpressA mai napon, július 14-én visszatértek az orosz önkéntesek a 105 napos kísérleti Mars utazásról – tudósított a TASSZ hírügynökség és a RIA Novosztyi. Véget ért ugyanis a „Mars-500” project, amelynek a célja az volt, hogy itt, a Földön modellezzék azokat a hatásokat, amelyeknek egy Mars-expedíció tagjai ki lesznek téve a jövőben.
{loadposition billboard}A mai napon a hatfős nemzetközi legénység elhagyhatta az amerikai űrhajót modellező kísérleti helységet, ahol 105 napot, vagyis három és fél hónapot töltöttek.
A kísérletre azért volt szükség, mert bizonyos adatokból arra lehetett következni, hogy az emberi szervezet számára nagy veszélyt jelenthet egy 3 hónapos űrutazás.
Akkor a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a földi gravitációs mező hiányos , úgynevezett “mágneses éhséget” vagyis erős pszichikai zavarokat okozhat a kozmonautáknak a bolygóközi űrutazásokon, különösen egy több hónapig tartó Mars-utazáson. A Tomszki Egyetem és Orvosbiológiai Intézet kutatói kísérleti patkányokat vizsgáltak, melyeket speciális körülmények között megfosztottak a földi gravitációtól. A kísérleti eredmények bebizonyították, hogy a vizsgálat alá vont patkányok beilleszkedési és viselkedési zavarokkal küzdöttek, emlékezetkiesésük volt és deformálódtak bizonyos belső szerveik.Mars 500
Az első és legszembeötlőbb különbség az volt, hogy az alacsony gravitációban élő patkányok, folyamatos harcban álltak egymással. Agresszivitásuk az őrülettel határos és motiválatlan volt. ugyanakkor a normál körülmények között élő kontroll csoport patkányai nyugodtak maradtak, pedig gyakran fel kellett ébredniük a másik csoport nyüszítéseire, a verekedések zajára – mondta a kutatásvezető. Kifejtette, hogy a patkányoknál a marakodás a hierarchia eldöntésének módja, amint kialakult a ranglétra, a marakodás abbamarad. A tudósok véleménye szerint a gravitációs mezőtől megfosztott kísérleti állatok egyszerűen elfelejtették, hogyan is alakult a csoport hierarchiája, és ezért váltak állandóvá a belső harcok. Az emlékezetkiesésre egyéb kísérletekből is következtettek.
Ezen kívül a kísérleti állatoknál fiziológiai elváltozásokat is megfigyeltek. Kirova azt is elmondta, hogy japán kutatók vizsgálatai szerint a gravitáció hiánya az utódok fejlődésére is negatív hatással van, a kísérletek meggyőzően bizonyították, hogy az utódoknak gyakran deformálódott a hátgerincük és szemük, nemritkán két fejjel születtek. Mint ismeretes, a Föld gravitációs mezője 50 mikroteszla erősségű, ami ezerszer erősebb, mint a Föld-csoport, a Mars és a Merkúr gravitációja. Éppen ez a mágneses mező védi meg bolygónkat a Napból felénk áramló szennyező anyagoktól.
Éppen ezért a „Mars-500” program önkéntesei a 3 hónap alatt 65 tudományos kísérletet végeztek el szélsőséges körülmények között, melyek között voltak orvosi, fiziológiai, pszichológiai és mikrobiológiai kísérletek is.
A kísérlet többek között arra kereste a választ, hogy egy Mars-expedíción hogyan hat a legénységre az izoláció, a stressz és a bezártság, milyen biológiai és pszichológiai változások jönnek létre, és ezek hogyan befolyásolják az ember életképességét, hogyan kezelhetőek a hangulati- és alvászavarok, a hormonális reakciók, és más rendellenességek, amelyeket a kozmikus körülmények váltanak ki.
A kísérlet  július 14-én elvégzett szakasza csak előkészület volt a 2010-es folytatáshoz. Most egy nemzetközi tudományos csoport elemzi az eredményeket, és ennek alapján tervezik meg a Mars-500 program legutolsó szakaszát.
A kísérlet legfontosabb része ugyanis még hátravan, csak 2009 végén, 2010 elején veszi kezdetét, amikor 520 napot töltenek majd el egy űrutazás körülményei között.

Hirdetés
Szólj hozzá

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Foci-vb 2018 Oroszország

Az Ermitázs macskája brazil győzelmet jósol

Közzétéve

-

Írta:

A brazil labdarúgó-válogatott győzelmét jövendölte a Costa Rica elleni világbajnoki csoportmérkőzésre Achilles, az Ermitázs kandúrja – jelentette pénteken a TASZSZ orosz hírügynökség.

A süket macska úgy döntött, hogy a brazil zászló mellett álló tálból eszik először. Igaz, csak második megközelítésre, mert az első körben csak megszaglászta a számára két edényben kihelyezett eledelt és csak újbóli hívogatásra kezdett el falatozni abból, amely az E csoport favoritját jelképezte.

A kékszemű, fehér szőrű Achillesnek eddig az összes jóslata bevált az oroszországi vb mérkőzéseivel kapcsolatban.

Eltalálta, hogy Oroszország mind Szaúd-Arábiát, mind Egyiptomot le fogja győzni, mint ahogy azt is, hogy Irán jobb lesz Marokkónál.

A macska orákulumi karrierje a tavalyi Konföderációs Kupán kezdődött; négy szentpétervári meccs közül háromnak az eredményét megjósolta, köztük a nyitó mérkőzését és döntőét.

A világhírű múzeum munkatársai több jelölt közül választották ki “elemzőkészsége és szokatlan viselkedése miatt”. Achilles emellett, részben a hallóképesség veleszületett hiánya miatt, nem stresszel a nyilvános eseményeken.

Brazília magyar idő szerint 14 órakor lép pályára Costa Rica ellen Oroszország “északi fővárosában”. Achilles jóstehetségét a tervek szerint a június 26-i, valamint a július 3-i és 10-i szentpétervári mérkőzéssel kapcsolatban is igénybe fogják venni. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko újra felhívta Vlagyimir Putyint

Közzétéve

-

Írta:

Aggodalmának adott hangot Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei polgári áldozatoknak az ukrán belövések miatt megnövekedett száma miatt, amikor telefonon beszélt ukrán hivatali partnerével, Petro Porosenkóval – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Az ukrán részről kezdeményezett kapcsolatfelvétel során Putyin és Porosenko a moszkvai tájékoztatás szerint eszmecserét folytatott arról az orosz kezdeményezésről, amelynek értelmében ENSZ-erőt kell létrehozni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója biztonságának szavatolására. A két vezető között szó esett a fogva tartott személyek kicserélésének lehetőségről, valamint arról. hogy az orosz, illetve az ukrán emberi jogi ombudsman felkereshesse a másik országban őrzött orosz, illetve ukrán foglyokat.

A Kreml szerint Oroszország fontosnak tartja a tárgyalások hatékonyságának fokozását a minszki kapcsolattartó csoport és az orosz-ukrán-német-francia “normandiai négyek” formátum keretében. A felek megvitatták a délnyugat-ukrajnai válság rendezésének kérdését, figyelembe véve a “normadiai négyek” külügyminisztereinek és elnöki tanácsadóinak június tanácskozásán elhangzottakat. Putyin hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a 2015-ös minszki megállapodások végrehajtásának.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az ukrán hivatali partnerével folytatott megbeszélést követően Putyin az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival megvitatta a délnyugat-ukrajnai rendezés ügyét és más kérdéseket.

Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatása szerint Porosenko arra kérte Putyint, hogy Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi ombudsman meglátogathassa Oleh Szencovot és más, Oroszországban őrzött ukrán politikai foglyokat, és sürgette szabadon bocsátásukat, akárcsak a “megszállt területeken” fogva tartott személyekét.

Poroseko szükségesnek tartotta, hogy Oroszország hajtsa végre a minszki megállapodások keretében a biztonság szavatolása ügyében vállalt kötelezettségeit.

Kijev szerint a beszélgetés során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy élénkítsék a “normadiai formátumú” együttműködés keretében folyó munkát, hangolják össze az ENSZ “béketeremtő missziójának” a Donyec-medence “megszállt” területére való vezénylését, ezt ugyanis fontos eszköznek tekintik a minszki megállapodások végrehajtása szempontjából.

A két elnök, aki korábban ritkán kommunikált egymással, hét hét alatt immár másodszor beszélt egymással.

Porosenko ezt megelőzően június 9-én hívta fel Putyint. A Kreml szerint akkor humanitárius kérdésekről, fogolycseréről és az ombudsmanok kölcsönös fogolylátogatásáról esett szó.

A Novaja Gazeta független orosz napilap csütörtökön idézte Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztost, aki – utalva arra, hogy a terrorizmus címén 20 évre ítélt Szencov több mint öt hete éhségsztrájkot folytat – “egészségügyi koplaláshoz” hasonlította a rendező akcióját. Közölte, hogy az ukrán elítélt a saját beleegyezése alapján támogató terápiát kap, vitaminok, szőlőcukor és fehérjék formájában. Elmondása szerint helyszíni fotók és rendszeres jelentések is azt bizonyítják, hogy Szencov jól van, súlya még gyarapodott is. Valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint az elítélt két fogát elvesztette.

Deniszova, az ukrán ombudsman a maga részéről csütörtökön azt közölte, hogy nem rendelkezik hiteles információkkal Szencov egészségi állapotáról, de van alapja azt feltételezni, hogy az elítéltet kényszertáplálásnak vetik alá.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az egy orosz katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy az elítélt “terrorcsoportot” hozott létre az Oroszország újraegyesült Krímben. Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. MTI

Tovább olvasom

Politika

Moszkvába utazik Trump nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai-orosz csúcs előkészítésére

Közzétéve

-

Írta:

Moszkvába utazik a tervek szerint a jövő héten Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az amerikai és az orosz elnök találkozójának előkészítése keretében – közölte csütörtökön washingtoni forrásokra hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette az Interfax értesülését.

Korábban a The Washington Post című amerikai napilapban olyan közlés jelent meg, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a NATO július 11-én és 12-én tartandó csúcstalálkozóját követően találkozhat egymással ez egyik európai ország fővárosában. A lehetséges helyszínek közül a nemzetközi sajtóban konkrétan eddig csak Bécset említették.

A brit The Times című lap úgy értesült, hogy az amerikai-orosz csúcsot akár a NATO tanácskozása előtt is megtarthatják, ami nyugtalanságot keltett Londonban, mert az “hatást gyakorolhat Oroszország agressziójának megvitatására”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette: még nem világos, hogy mikor lesz a Putyin-Trump-találkozó, az időpontot egyelőre nem is mérlegelik a NATO brüsszeli csúcstalálkozóját megelőző időszakban.

Trump pénteken közölte: nem zárja ki, hogy még a nyáron találkozzon Putyinnal. Ezt a lehetőséget a Kreml sem zárta ki. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű