Írjon nekünk

Az oroszok már a Marson vannak!

A megjelenés óta

-

Mars ExpressA mai napon, július 14-én visszatértek az orosz önkéntesek a 105 napos kísérleti Mars utazásról – tudósított a TASSZ hírügynökség és a RIA Novosztyi. Véget ért ugyanis a „Mars-500” project, amelynek a célja az volt, hogy itt, a Földön modellezzék azokat a hatásokat, amelyeknek egy Mars-expedíció tagjai ki lesznek téve a jövőben.
{loadposition billboard}A mai napon a hatfős nemzetközi legénység elhagyhatta az amerikai űrhajót modellező kísérleti helységet, ahol 105 napot, vagyis három és fél hónapot töltöttek.
A kísérletre azért volt szükség, mert bizonyos adatokból arra lehetett következni, hogy az emberi szervezet számára nagy veszélyt jelenthet egy 3 hónapos űrutazás.
Akkor a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a földi gravitációs mező hiányos , úgynevezett “mágneses éhséget” vagyis erős pszichikai zavarokat okozhat a kozmonautáknak a bolygóközi űrutazásokon, különösen egy több hónapig tartó Mars-utazáson. A Tomszki Egyetem és Orvosbiológiai Intézet kutatói kísérleti patkányokat vizsgáltak, melyeket speciális körülmények között megfosztottak a földi gravitációtól. A kísérleti eredmények bebizonyították, hogy a vizsgálat alá vont patkányok beilleszkedési és viselkedési zavarokkal küzdöttek, emlékezetkiesésük volt és deformálódtak bizonyos belső szerveik.Mars 500
Az első és legszembeötlőbb különbség az volt, hogy az alacsony gravitációban élő patkányok, folyamatos harcban álltak egymással. Agresszivitásuk az őrülettel határos és motiválatlan volt. ugyanakkor a normál körülmények között élő kontroll csoport patkányai nyugodtak maradtak, pedig gyakran fel kellett ébredniük a másik csoport nyüszítéseire, a verekedések zajára – mondta a kutatásvezető. Kifejtette, hogy a patkányoknál a marakodás a hierarchia eldöntésének módja, amint kialakult a ranglétra, a marakodás abbamarad. A tudósok véleménye szerint a gravitációs mezőtől megfosztott kísérleti állatok egyszerűen elfelejtették, hogyan is alakult a csoport hierarchiája, és ezért váltak állandóvá a belső harcok. Az emlékezetkiesésre egyéb kísérletekből is következtettek.
Ezen kívül a kísérleti állatoknál fiziológiai elváltozásokat is megfigyeltek. Kirova azt is elmondta, hogy japán kutatók vizsgálatai szerint a gravitáció hiánya az utódok fejlődésére is negatív hatással van, a kísérletek meggyőzően bizonyították, hogy az utódoknak gyakran deformálódott a hátgerincük és szemük, nemritkán két fejjel születtek. Mint ismeretes, a Föld gravitációs mezője 50 mikroteszla erősségű, ami ezerszer erősebb, mint a Föld-csoport, a Mars és a Merkúr gravitációja. Éppen ez a mágneses mező védi meg bolygónkat a Napból felénk áramló szennyező anyagoktól.
Éppen ezért a „Mars-500” program önkéntesei a 3 hónap alatt 65 tudományos kísérletet végeztek el szélsőséges körülmények között, melyek között voltak orvosi, fiziológiai, pszichológiai és mikrobiológiai kísérletek is.
A kísérlet többek között arra kereste a választ, hogy egy Mars-expedíción hogyan hat a legénységre az izoláció, a stressz és a bezártság, milyen biológiai és pszichológiai változások jönnek létre, és ezek hogyan befolyásolják az ember életképességét, hogyan kezelhetőek a hangulati- és alvászavarok, a hormonális reakciók, és más rendellenességek, amelyeket a kozmikus körülmények váltanak ki.
A kísérlet  július 14-én elvégzett szakasza csak előkészület volt a 2010-es folytatáshoz. Most egy nemzetközi tudományos csoport elemzi az eredményeket, és ennek alapján tervezik meg a Mars-500 program legutolsó szakaszát.
A kísérlet legfontosabb része ugyanis még hátravan, csak 2009 végén, 2010 elején veszi kezdetét, amikor 520 napot töltenek majd el egy űrutazás körülményei között.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Nagycirkusz és az Orosz Állami Cirkusz

A megjelenés óta

-

Írta:

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum zárónapján a Fővárosi Nagycirkusz és a világhírű Orosz Állami Cirkusz (Roszgoszcirk). A szerződés értelmében az intézmények többek között közös előadások szervezéséről, lebonyolításáról és a szakmai tapasztalatok megosztásáról döntöttek – tájékoztatta Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az MTI-t hétfőn.

A Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum egy “gigantikus találkozó”, amelynek keretében számos színházi, utcaszínházi és cirkuszművészeti program zajlott – beszélt a részletekről. Kiemelte, hogy meghívást kapott a programra a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adta elő, a szentpétervári Juszupov-palotában pedig Szőcs Géza Raszputyin című drámáját mutatták be.

Fekete Péter elmondta, hogy a Roszgoszcirk egy hatalmas cirkuszművészeti intézmény, amely több mint negyven cirkuszt üzemeltet és több ezer cirkuszművészt foglalkoztat. Az ő szervezésükben zajlott a fórum cirkuszművészeti szekciója, amelyen 17 ország cirkuszi vezetői tartottak előadásokat és egyeztetéseket, a zárónapon pedig sor került az együttműködési megállapodások aláírására is.

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója egy plenáris ülésen tartott előadást a magyar cirkuszművészeti programról, amely a művészeti ág közfeladat ellátási lehetőségeit elemezte.

“Ahogyan a színházban a színházpedagógia vagy a múzeumban a múzeumpedagógia, úgy a cirkuszi szférában a cirkuszpedagógia az, amely nagyon komoly közoktatási és köznevelési feladatokat láthat el” – fejtette ki.

Hozzátette: a magyar és az orosz állami cirkusz keretszerződése a közös rendezvények, fesztiválok szervezésén és lebonyolításán vagy egymás produkcióinak befogadásán túl azt is tartalmazza, hogy a magyar cirkuszpedagógiai programról elindulhat egy nemzetközi, közös gondolkodás.

A megállapodást magyar részről Fekete Péter, orosz részről pedig Dimitrij Ivanov, a Roszgoszcirk főigazgatója írta alá. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Utazás

Videó: látványos légi felvételek a Krím félszigetről

A megjelenés óta

-

Írta:

Gyönyörű légi felvételeket készítettek idén szeptemberben a Krím félszigetről.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű