Az oroszok már a Marson vannak!

0

Mars ExpressA mai napon, július 14-én visszatértek az orosz önkéntesek a 105 napos kísérleti Mars utazásról – tudósított a TASSZ hírügynökség és a RIA Novosztyi. Véget ért ugyanis a „Mars-500” project, amelynek a célja az volt, hogy itt, a Földön modellezzék azokat a hatásokat, amelyeknek egy Mars-expedíció tagjai ki lesznek téve a jövőben.
{loadposition billboard}A mai napon a hatfős nemzetközi legénység elhagyhatta az amerikai űrhajót modellező kísérleti helységet, ahol 105 napot, vagyis három és fél hónapot töltöttek.
A kísérletre azért volt szükség, mert bizonyos adatokból arra lehetett következni, hogy az emberi szervezet számára nagy veszélyt jelenthet egy 3 hónapos űrutazás.
Akkor a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a földi gravitációs mező hiányos , úgynevezett “mágneses éhséget” vagyis erős pszichikai zavarokat okozhat a kozmonautáknak a bolygóközi űrutazásokon, különösen egy több hónapig tartó Mars-utazáson. A Tomszki Egyetem és Orvosbiológiai Intézet kutatói kísérleti patkányokat vizsgáltak, melyeket speciális körülmények között megfosztottak a földi gravitációtól. A kísérleti eredmények bebizonyították, hogy a vizsgálat alá vont patkányok beilleszkedési és viselkedési zavarokkal küzdöttek, emlékezetkiesésük volt és deformálódtak bizonyos belső szerveik.Mars 500
Az első és legszembeötlőbb különbség az volt, hogy az alacsony gravitációban élő patkányok, folyamatos harcban álltak egymással. Agresszivitásuk az őrülettel határos és motiválatlan volt. ugyanakkor a normál körülmények között élő kontroll csoport patkányai nyugodtak maradtak, pedig gyakran fel kellett ébredniük a másik csoport nyüszítéseire, a verekedések zajára – mondta a kutatásvezető. Kifejtette, hogy a patkányoknál a marakodás a hierarchia eldöntésének módja, amint kialakult a ranglétra, a marakodás abbamarad. A tudósok véleménye szerint a gravitációs mezőtől megfosztott kísérleti állatok egyszerűen elfelejtették, hogyan is alakult a csoport hierarchiája, és ezért váltak állandóvá a belső harcok. Az emlékezetkiesésre egyéb kísérletekből is következtettek.
Ezen kívül a kísérleti állatoknál fiziológiai elváltozásokat is megfigyeltek. Kirova azt is elmondta, hogy japán kutatók vizsgálatai szerint a gravitáció hiánya az utódok fejlődésére is negatív hatással van, a kísérletek meggyőzően bizonyították, hogy az utódoknak gyakran deformálódott a hátgerincük és szemük, nemritkán két fejjel születtek. Mint ismeretes, a Föld gravitációs mezője 50 mikroteszla erősségű, ami ezerszer erősebb, mint a Föld-csoport, a Mars és a Merkúr gravitációja. Éppen ez a mágneses mező védi meg bolygónkat a Napból felénk áramló szennyező anyagoktól.
Éppen ezért a „Mars-500” program önkéntesei a 3 hónap alatt 65 tudományos kísérletet végeztek el szélsőséges körülmények között, melyek között voltak orvosi, fiziológiai, pszichológiai és mikrobiológiai kísérletek is.
A kísérlet többek között arra kereste a választ, hogy egy Mars-expedíción hogyan hat a legénységre az izoláció, a stressz és a bezártság, milyen biológiai és pszichológiai változások jönnek létre, és ezek hogyan befolyásolják az ember életképességét, hogyan kezelhetőek a hangulati- és alvászavarok, a hormonális reakciók, és más rendellenességek, amelyeket a kozmikus körülmények váltanak ki.
A kísérlet  július 14-én elvégzett szakasza csak előkészület volt a 2010-es folytatáshoz. Most egy nemzetközi tudományos csoport elemzi az eredményeket, és ennek alapján tervezik meg a Mars-500 program legutolsó szakaszát.
A kísérlet legfontosabb része ugyanis még hátravan, csak 2009 végén, 2010 elején veszi kezdetét, amikor 520 napot töltenek majd el egy űrutazás körülményei között.

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet