Az orosz ortodox egyházfő az abortusz ingyenességének megszüntetését javasolta

0

Az abortusz ingyenességének megszüntetését, valamint “reklámjának és népszerűsítésének” betiltását javasolta Kirill pátriárka az orosz törvényhozás alsóháza (duma) előtt mondott csütörtöki beszédében. Az orosz ortodox egyházfő először nyitotta meg a dumában a Karácsonyi parlamenti találkozók című rendezvényt és szólalt fel a törvényhozók előtt. Kirill pátriárka szerint Oroszországban továbbra is az egyik legfőbb gond a terhességmegszakítások hatalmas száma, és ha azt a felére lehetne csökkenteni, akkor egyenletes és hatalmas demográfiai növekedést lehetne elérni.

- Hirdetés -

Elmondta, hogy főként “az orvosok és rokonok nyomására, anyagi és lakhatási nehézségek” miatt végeztetik el az abortuszokat Oroszországban, ezért összetett intézkedéscsomagot kell kidolgozni a problémák megoldására és a terhességmegszakítás. Úgy vélte, hogy erkölcsileg megalapozott az abortusz ingyenességének megszüntetése, annak kivétele a kötelező állami egészségbiztosítás által támogatott eljárások köréből, minthogy az olyan adófizetők pénzből történik, akik határozottan elutasítják a terhességmegszakítást.

Az orosz ortodox egyházfő nem fejtette ki, mit tart az abortusz reklámjának és népszerűsítésének. Beszédében ugyanakkor a béranyaságot is elítélte, amely “az emberről alkotott isteni gondolatot bitorolja, sérti az emberi méltóságot és az emberi kapcsolatok értékét”. Kirill pátriárka arra is felhívta a képviselőket, hogy álljanak ellen “az egyénekre és az emberi civilizációra egyaránt végzetes hamis értékeknek”. Az egyházfő nem fejtette ki, hogy pontosan mit ért ezen, és nem nevezte meg azokat a jelenségeket, amelyek ellen felszólalt. Azt mondta, hogy “a választás szabadságának abszolút értéket képviselő elsődlegessége és az erkölcsi normák elsődlegességének elutasítása időzített bomba a nyugati civilizáció számára”.

- Hirdetés -

Az egyházfő kijelentette, hogy a “hamis értékek terjedésének megakadályozásában” az orosz ortodox egyház készen áll az együttműködésre a törvényhozással. Azt mondta: az egyház az állampolgárok millióinak óhaját fejezi ki, és reményének adott hangot, hogy a törvényhozás döntéseiben kifejeződik majd ennek megértése. Az orosz ortodox egyház a jelenlegi orosz hatalom szövetségese, erős támasza. Az orosz parlament azóta, hogy Vlagyimir Putyin 2012-ben harmadszor is államfő lett, megtiltotta a “homoszexualitásnak a fiatalkorúak körében való népszerűsítését”.

Akár ez is tetszhet