Az orosz olajexport napi 4 millió hordó, a kitermelést nem csökkentik

0

Oroszország azzal számol, hogy az ideinél valamivel több kőolajat termel jövőre, kivitelét pedig a kereslet alakítja majd – mondta az orosz energiaügyi miniszterhelyettes.
Kirill Molocov szerint az idei 525-526 millió tonna helyett 526-528 millió tonna kőolajat (napi 10,56-10,60 millió hordó) bányásznak jövőre Oroszországban. Az orosz kivitel napi átlagban 4 millió hordó, amivel a világon a második legnagyobb olajexportáló Szaúd-Arábiát követve.

- Hirdetés -

 

Az orosz energiaügyi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy novemberben az olajtermelés napi 10,63 millió hordóra bővült az októberi 10,6 millió hordóról. Tonnában számítva a novemberi olajtermelés 43,5 millió volt Oroszországban, amivel így továbbra is világelső.

- Hirdetés -

Oroszország exportjának mintegy kétharmadát adja az olaj- és földgáz kivitele, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország költségvetésére, kereskedelmi mérlegére.
Kirill Molocov szerint jövőre nő a olajár, de nem zárta ki annak a kockázatát, hogy rövid távon még a mostaninál is alacsonyabb szintre csökken az energiahordozó ára.

Megjegyzés: A kőolaj ára csaknem 42 százalékkal esett az év eleje óta. Az OPEC néhány hete úgy döntött, hogy nem változtat a szervezet termelési kvótáján a következő hat hónapra. Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,83 dollárral 61,85 dollárra esett, a héten csaknem 11 százalékkal lett olcsóbb.

Akár ez is tetszhet