Az Orosz Haditengerészet kikötőt keres új helikopterhordozóinak

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

MistralAz Orosz Haditengerészet elkezdte keresni a megfelelő kikötőt a Franciaországban gyártott Mistral típusú helikopterhordozók számára. Az Interfax információi szerint a haditengerészet képviselői már el is látogattak az északi- és a csendes-óceáni flottához, ahol azt vizsgálták, hogy megfelelnek e a körülmények az új hajók fogadására és állomásoztatására. Oroszország két helikopterhordozót vásárolt Franciaországtól, melyek közül a másodikat már részben egy orosz gyárban készül el, így az olcsóbb is lesz, mint az első. Orosz lapértesülések szerint a hajók Vlagyivosztokba vagy Szeveromorszkba kerülhetnek. Az Orosz Haditengerészet a “Mistral” helikopterhordozókat part közelben békefenntartó és mentési műveletekre, valamint az Indiai-óceánon a kalózok ellen vetnék be.

- Hirdetés -

A NATO-nak nem tetszik az orosz-francia projekt

Robert Gates, az USA honvédelmi minisztere korábban kijelentette, hogy őt nem lelkesíti ez a projekt. Már a megszokott módon aggodalmuknak adtak hangot a szervezet újonc tagjai, köztük Litvánia és Észtország. De Grúzia volt az, aki a legélesebben reagált a lehetőségre, hogy Oroszország francia hajót vásárolhat. Szaakasvili elnök azt állítja, hogy „a helikopter-anyahajó segítségével Oroszország képes néhány óra alatt elfoglalni bármely országot a Fekete-tenger térségében és Kelet-Európában”.

De nem szabad megfeledkezni Medvegyev elnök szavairól, hogy Oroszország maga akar megtanulni a „Mistral” helikopter-anyahajóhoz hasonló hajókat építeni.

- Hirdetés -

Oroszország és Franciaország még 2010 decemberében írta alá a helikopterhordozók építéséről szóló megállapodást. Az első hajó becslések szerint 36 hónap alatt készül el. Oroszország 1.4 milliárd eurót fizet a két hajóért a franciáknak.

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet