Az orosz élelmiszer szankciók Görögországra nézve: hatalmas csapás a görög gyümölcstermesztési ágazatnak

0

Görög gazdálkodók mondják, hogy az orosz élelmiszer embargó máris hatalmas csapást okozott az ország agráriumára számára az orosz határokról visszafordított 1OOO pótkocsis nyergesvontatókról nem sikerült minden árut leszedni Görögországban mikor visszatértek, mert nem volt hely és most a hűtőkamionokban 35OO tonna őszibarack rohad, szó szerint.

- Hirdetés -

“jelenleg háromezer-ötszáz tonna barack rohad a kamionokon,és további háromezer ötszáz tonna barack még a fákon van, erre előszerződéseik voltak az oroszoknak, most nem kell senkinek” idézi a Guardian lap Apostolos Keranis-t, a Görög Kamionos Szövetség elnökét – “hatalmas, hatalmas károkról beszélünk” – mondja Apostolos.

Oroszország vásárolta meg eddig a 65%-át a görög barack exportnak, és a 9O%-át a komplett görög epertermésnek, mondotta Christos Yannakakis, a Görög Termelők és Szövetkezetek Szövetségének elnöke.

- Hirdetés -

Mintegy 11 milliárd euró értékű gazdasági export ment az E.U.-ból eddig Oroszországba az Európai Bizottság adatai szerint. Ennek most vége. Görögország legnagyobb élelmiszer kereskedelmi partnere Oroszország volt, az éves élelmiszer-kereskedelmi forgalom 2O13-ban elérte a 6 milliárd Euro-t, a Hellén Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Észak Görögországban 15,OOO család él csak a gyümölcstermesztésből, kérdés, velük mi lesz. Christos Yannakakis elmondta: ebben a helyzetben égető szükség van az EU segítségére, mert most a görög gazdaság valóban a komplett összeomlás szélén van.

Akár ez is tetszhet