Írjon nekünk

Gazdaság

Az orosz élelmiszer szankciók Görögországra nézve: hatalmas csapás a görög gyümölcstermesztési ágazatnak

A megjelenés óta

-

Görög gazdálkodók mondják, hogy az orosz élelmiszer embargó máris hatalmas csapást okozott az ország agráriumára számára az orosz határokról visszafordított 1OOO pótkocsis nyergesvontatókról nem sikerült minden árut leszedni Görögországban mikor visszatértek, mert nem volt hely és most a hűtőkamionokban 35OO tonna őszibarack rohad, szó szerint.

“jelenleg háromezer-ötszáz tonna barack rohad a kamionokon,és további háromezer ötszáz tonna barack még a fákon van, erre előszerződéseik voltak az oroszoknak, most nem kell senkinek” idézi a Guardian lap Apostolos Keranis-t, a Görög Kamionos Szövetség elnökét – “hatalmas, hatalmas károkról beszélünk” – mondja Apostolos.

Oroszország vásárolta meg eddig a 65%-át a görög barack exportnak, és a 9O%-át a komplett görög epertermésnek, mondotta Christos Yannakakis, a Görög Termelők és Szövetkezetek Szövetségének elnöke.

Mintegy 11 milliárd euró értékű gazdasági export ment az E.U.-ból eddig Oroszországba az Európai Bizottság adatai szerint. Ennek most vége. Görögország legnagyobb élelmiszer kereskedelmi partnere Oroszország volt, az éves élelmiszer-kereskedelmi forgalom 2O13-ban elérte a 6 milliárd Euro-t, a Hellén Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Észak Görögországban 15,OOO család él csak a gyümölcstermesztésből, kérdés, velük mi lesz. Christos Yannakakis elmondta: ebben a helyzetben égető szükség van az EU segítségére, mert most a görög gazdaság valóban a komplett összeomlás szélén van.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű