Az EU arra kéri Moszkvát, hogy januártól ne tiltsa ki az ukrán termékeket

0

Az Európai Unió arra kérte Oroszországot, hogy január 1-től, amikor hatályba lép Kijev és Brüsszel társulási megállapodása, ne tiltsa ki az ukrán termékeket az országból. A Kreml tájékoztatása szerint nem embargóról van szó, hanem Ukrajnának januártól vámot kell fizetnie, ha Oroszországba szeretne exportálni.

- Hirdetés -

Az EU kereskedelmi biztosa Cecilia Malmström szerint Brüsszel mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az Ukrajna elleni élelmiszer embargót. Elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal a kérdésben. Ukrán becslések szerint az orosz embargó következtében 140-205 millió dolláros veszteséggel kell majd számolniuk.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök ragaszkodik a tervezett vámszabályok életbelépéséhez, amely nem szankció Ukrajna ellen. Január 1-től Ukrajna már nem lesz tagja a Független Államok Közösségének (FÁK) szabadkereskedelmi övezetének, ezért volt szükség életbe léptetni a vámszabályokat.

- Hirdetés -

Nem beszélünk szankciókról, amelyeket “partnereink” szabtak ki Oroszország ellen. De egy ilyen kereskedelmi környezetben, természetesen ez igen komoly gazdasági következményekkel járhat Ukrajnának – mondta Medvegyev.

Amennyiben a Kreml úgy határoz, hogy vámkötelessé teszi az ukrán termékeket, úgy a nehéz helyzetben lévő ukrán gazdaság kb. 167 – 239 millió dollárt fog elveszíteni.

Jelenleg Oroszország és Ukrajna közötti kereskedelem a FÁK tagállamok szabadkereskedelmi megállapodásával összhangban vámmentesen zajlik. Moszkva kijelentette, hogy Kijev minden kedvezményt, beleértve a vámmentességet is elveszíti miután életbe lép a társulási megállapodása az Európai Unióval 2016 január 1-én.

Akár ez is tetszhet