Írjon nekünk

Gazdaság

Az EU arra kéri Moszkvát, hogy januártól ne tiltsa ki az ukrán termékeket

A megjelenés óta

-

Az Európai Unió arra kérte Oroszországot, hogy január 1-től, amikor hatályba lép Kijev és Brüsszel társulási megállapodása, ne tiltsa ki az ukrán termékeket az országból. A Kreml tájékoztatása szerint nem embargóról van szó, hanem Ukrajnának januártól vámot kell fizetnie, ha Oroszországba szeretne exportálni.

Az EU kereskedelmi biztosa Cecilia Malmström szerint Brüsszel mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az Ukrajna elleni élelmiszer embargót. Elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal a kérdésben. Ukrán becslések szerint az orosz embargó következtében 140-205 millió dolláros veszteséggel kell majd számolniuk.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök ragaszkodik a tervezett vámszabályok életbelépéséhez, amely nem szankció Ukrajna ellen. Január 1-től Ukrajna már nem lesz tagja a Független Államok Közösségének (FÁK) szabadkereskedelmi övezetének, ezért volt szükség életbe léptetni a vámszabályokat.

Nem beszélünk szankciókról, amelyeket “partnereink” szabtak ki Oroszország ellen. De egy ilyen kereskedelmi környezetben, természetesen ez igen komoly gazdasági következményekkel járhat Ukrajnának – mondta Medvegyev.

Amennyiben a Kreml úgy határoz, hogy vámkötelessé teszi az ukrán termékeket, úgy a nehéz helyzetben lévő ukrán gazdaság kb. 167 – 239 millió dollárt fog elveszíteni.

Jelenleg Oroszország és Ukrajna közötti kereskedelem a FÁK tagállamok szabadkereskedelmi megállapodásával összhangban vámmentesen zajlik. Moszkva kijelentette, hogy Kijev minden kedvezményt, beleértve a vámmentességet is elveszíti miután életbe lép a társulási megállapodása az Európai Unióval 2016 január 1-én.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű