Írjon nekünk

Gazdaság

Autó import embargót fontolgatnak Moszkvában – Magyarország a vesztesek között lenne.

A megjelenés óta

-

Az autó import embargó az európai és amerikai gépjármű-gyártókra vonatkozna, kivétel azokra, amely márkákat az Oroszországi Föderációban gyártatnak helyi gyártósorokon. A Mercedest és az Audit, sőt  a magyar gazdaság egészét is rendkívül fájdalmasan érinthetné ha az intézkedés végrehajtási szakaszba kerülne az esetben, ha az EU újabb szankciókkal sújtaná az Orosz Föderációt.

Az új orosz viszont-szankció lehetőségével való fenyegetőzés nagyon komoly aggodalmat okoz Magyarország számára.  Az autó import embargó az amerikai és EU-s cégeket érintené, kivéve azokat a gyártókat, amelyek Oroszországban is működtetnek üzemeket. Így a Ford, a Volkswagen, a Renault, a Toyota, Nissan és a Hyundai kimaradhat az új ellen-szankciókból.

Az Audi és a Mercedes viszont – velük együtt a győri, illetve a kecskeméti gyár is – érintett lehet. Az autóalkatrész-gyártókra viszont nem vonatkozna az említett korlátozás. ÉS az Oroszországi Föderáció csak az esetben vezetné be be a büntetőintézkedést, ha az EU-ban vagy az USa-ban újabb Oroszország ellen irányuló szankciókról döntenének. A hivatalos Statisztikák szerint az Oroszországi Föderációban a személyautók 27%-a, a teherautók 46%-a, a buszoknak pedig 13%-a ered európai vagy amerikai importból.

Magyarország tavaly 70 milliárd forint értékben exportált személygépjárművet az Orosz Föderációba: 53 milliárdért személygépjárműveket, 166 millióért teherautókat exportál Magyarország, a fennmaradó összeget pediglen autó-alkatrészek adják. Ez az Oroszországba irányuló magyar kivitel 9%-a.

A korábbi orosz viszont-szankciók által (élelmiszer-embargó) a mezőgazdaságnak okozott, évi 25 milliárd forintos kárral együtt már iszonyú fájdalmas lehet egy újabb orosz ellen-szankció hatása.

Reméljük, nem kerül sor az újabb orosz ellen-szankciók bevezetésére, mert Moszkva nem kap rá okot, hogy ezt meglépje, reméljük.

 

Александр Николаевич Искандер

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű