Írjon nekünk

Kultúra

A Roszatom az egész világon nyitott a magyar cégekkel való együttműködésre

A megjelenés óta

-

A Roszatom nemcsak a paksi bővítésnél, hanem az egész világon, további atomerőmű-építéseinél is nyitott az együttműködésre a tapasztalt magyar cégekkel – mondta Kirill Komarov, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán. A Roszatom beszállítóinak és partnereinek részvételével hétfőn nyílt meg az Atomex Europe 2015 konferencia és kiállítás Budapesten.

Kirill Komarov az M1 műsorában kijelentette, hogy a paksi beruházás Magyarország gazdasági, szociális fejlődését segíti. Elmondta, a paksi atomerőmű és a Roszatom együttműködése során nagyon magas lesz az a megrendelés állomány, amit magyar vállalatok kapnak. Kifejtette, hogy a megállapodásnak megfelelően arra törekednek, hogy akár 40 százalékot is elérje a magyar vállalkozások aránya; természetesen a tenderfeltételeknek megfelelően, betartva az Európai Unió előírásait.

Kirill Komarov kitért arra is, hogy a magyar vállalatok a magyar piacon komoly tapasztalattal rendelkeznek: a Pakson több mint 30 éve működő meglévő blokkokhoz kapcsolódóan gyártási, szolgáltatási tevékenységet végeznek, a Roszatom “ezt a potenciált teljes egészében figyelembe veszi az új építkezések során”. Ezzel új munkahelyek jönnek létre, új megrendelésekhez jutnak a magyar cégek – mondta. Kiemelte, hogy az egész világon nyitottak az együttműködésre a magyar cégekkel. Példaként említette a cég indiai, kínai, jordániai, törökországi, finnországi megrendeléseit.

A vezérigazgató-helyettes az Európai Bizottság vizsgálatával kapcsolatban elmondta: nincsenek közvetlen kapcsolatban az EU-val, a Roszatomnak a megrendelővel, a magyar partnerrel van szerződése, az EU-nak információt nyújtanak, amennyiben szükséges. Az atomerőművek építése hosszú távú projekt, 3 év az előkészítés, utána kezdődik csak a kivitelezés, de “jobb lenne azelőtt megadni a válaszokat, mielőtt elkezdjük az aktív részét a projektnek” – fogalmazott.

Kirill Komarov hangsúlyozta, hogy egy teljesen biztonságos atomerőműre tettek ajánlatot, a technológia minden poszt-fukushimai követelménynek megfelel, nemzetközileg is versenyképes, több megrendelő által választott, sorozatgyártásban készülő blokkról van szó. Mint fogalmazott, a Roszatom nem először épít atomerőművet, nem kísérleteznek, hat ugyanilyen blokkot építenek Oroszországban, és továbbiakat Finnországban, Egyiptomban, valamint Vietnamban. A Párizsban hétfőn kezdődött klímacsúcshoz kapcsolódva elmondta: az atomerőművek nemcsak megbízható módon biztosítják a villamosenergia-ellátást, hanem az atomenergia másik előnye, hogy környezetbarát technológia, nincs káros kibocsátás.

Kirill Komarov hozzátette, hogy számos európai országban támogatják az atomenergiát, így például Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában magas arányban, 40-60 százalékban biztosítják atomenergiából a villamosenergia ellátást, sőt Franciaországban csaknem 90 százalék ez az arány. Az atomenergia kiszámítható energiaforrás, az alacsony “üzemanyagszükséglet” miatt nincs kitéve a szénhidrogének világpiaci áringadozásának, valamint az 50-60 éves üzemidőnek köszönhetően a cégek is stabilan tervezni tudják gazdasági tevékenységeiket, beruházásaikat – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Oroszországban mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját

A megjelenés óta

-

Írta:

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.

Az egykor a cári családra is komoly befolyást gyakorló Grigorij Raszputyinról írt dráma először Milánóban jelent meg, olasz-magyar, kétnyelvű kiadásban, majd a Milánóhoz közeli Varesében és más olasz városokban is játszották – idézte fel az MTI-nek a szerző.

Szőcs Géza elmondása szerint a darab ezúttal a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

A hely érdekességét az adja, hogy Raszputyint éppen ebben a palotában ölték meg 1916 decemberében, egy Feliksz Juszupov herceg által szervezett összeesküvés során – emlékeztetett.

Szőcs Géza történelmi drámája fiktív történetet kínál a nézőnek valóságos, történelmi szereplőkkel.

A darab története szerint a különleges, látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin – vízióira hallgatva – megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Ebből a célból felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, ám azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Szőcs Géza drámájának oroszországi bemutatóját november 16-án tartják, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében, majd az orosz közönség november 17-én és 18-án is megtekintheti az előadást. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Andrej Tarkovszkij orosz rendezőről nyílt kiállítás a Műcsarnokban

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotókon elevenedik meg Andrej Tarkovszkij (1932-1986) orosz filmrendező Tükör című önéletrajzi ihletésű filmjének képi világa a Műcsarnok új kiállításán, ami Emlékek tükre címmel kedd este nyílt Budapesten.

Tarkovszkij a Tükör világa című önéletrajzi filmjének számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta.

A kiállításon látható hatvan darab fekete-fehér családi, valamint a film forgatásán készült fénykép mellett Trakovszkij apjának, Arszenyij Trakovszkij költőnek nagyméretű molinókon egy-egy versrészlete olvasható. A kiállítást a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezte.

Andrej A. Tarkovszkij a megnyitón elmondta, hogy húsz éve foglalkozik apja hagyatékának feldolgozásával, de nem régen találta meg az 1930-as években készült fényképeket, amelyekből sokkal több kiderült számára apja gyerekkorából, mint amit személyes beszélgetéseik során tudott meg. A Tükör című film szoros kapcsolatban áll a költészettel, amelyet nagyapja, Arszenyij Trakovszkij versei ihlettek. A film vázát ezek a régi családi fotók adták meg – magyarázta Andrej A. Tarkovszkij.

A fotógyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába, amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

Enyedi Ildikó filmrendező a megnyitón méltatta Andrej Tarkovszkij rendezői munkásságát. Mint fogalmazott, “kis hal vagyok ugyanabban az óceánban, amiben ő a nagy fehér bálna”.

A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Oroszország fölött repülve – fotókiállítás Budapesten

A megjelenés óta

-

Írta:

Harmincöt nagyméretű fotón elevenedik meg madártávlatból Oroszország tájainak szépsége azon a kiállításon, amely az Oroszország fölött repülve című kötet képeiből mutat be válogatást november 15-től az Orosz Kulturális Központban.

Az intézmény közleménye szerint az Oroszország fölött repülve című fotóalbum képei északtól, Kamcsatka vulkánjaitól, Szibériától és a Távol-kelettől az ország déli részéig mutatják be madártávlatból Oroszország tájait, építészeti emlékeit és nagyvárosait.

A moszkvai Region cégcsoport projektje során Szergej Fomin fotóművész több mint ezer órát töltött fényképezőgépével Oroszország fölött a levegőben, és több mint ezer fotót készített. A projekt célja az volt, hogy “politikától mentes információt nyújtson Oroszországról, olyan aspektusból, amelyet a világ eddig még nem ismert” – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Oroszország fölött repülve című kötet – amely idén az év könyve lett Oroszországban – az ország földrajza mellett annak történelméről is tájékoztatást ad.

Az album képeiből álló vándorkiállítás Frankfurt, London, Riga és Havanna után mutatkozik be most Budapesten. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű