Írjon nekünk

Ukrajna

A Nyugat elfordul Ukrajnától?

A megjelenés óta

-

A nagyobb nyugati média-vállalatok váratlanul Ukrajna elnöke, Petro Porosenko elleni kampányba kezdtek – írja a Rusvesna. Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezető médiaszolgáltatói szinte egyszerre publikáltak az ukrán elnököt élesen kritizáló cikkeket túlzott agresszióval és korrupcióval vádolva őt. A „legjobb barátja” John McCain még a Szaakasvili által szervezett Nemzetközi Reformtanácsadó Testület tagsági ajánlatától is visszalépett.

A BBC, Voice of America, DW, a Szvoboda Rádió és az ukrán médiában megjelent hírek alig különböztek egymástól és csak az ukrán propagandáról közöltek pozitív híreket. Ez most megváltozott, mivel hirtelen Kijevet élesen kritizáló híreket kezdtek közölni.

Az amerikai Radió Szvoboda az ukrán kormány magas szintjén lévő korrupcióról közölt egy részletes cikket. „Porosenko az elmúlt hét évben egy hektárnyi földet tulajdonított el Kijev város elit Pecserszkij járásában, nemrég pedig leállította a 18 századi építmény megrongálásának vizsgálatát is, amit az ő földjén folytatott építkezés miatt rongálódott meg” – írja a Szvobada Rádió.

A DW Németország Oroszországgal kapcsolatos ügyek biztosának Gernot Erlernek a nyilatkozatát közölte, aki elmondta a véleményét a minszki egyezménnyel kapcsolatban. A cikkből kiderül, hogy Berlin teljes elégedetlen azzal, hogy a kijevi politikusok erővel akarják visszaszerezni Donyecket és Luganszkot. Rosszat érezve Porosenko a német ZDF-nek adott interjúban próbál magyarázkodni. „Kijev nem szándékozik megújítani a donbásszi katonai műveleteket, mivel katonai úton lehetetlen rendezni a konfliktust” – mondta az ukrán elnök, aki ugyanebben a riportban a minszki egyezményt csak ál-békének nevez és ígéretet tesz arra, hogy az utolsó csepp vérig fognak küzdeni Ukrajna területi egységéért.

A nyugati média hangneme John Kerry, az Egyesült Államok külügyminiszterének Szocsiba látogatása után változott meg, ahol élesen kritizálta Kijev harcias nyilatkozatait. A nyugati médiaszervek szalagcímként kezdtek foglalkozni ezzel a tematikával és most már valamivel objektívabban közlik az ukrajnai híreket, mint eddig. Érteni kell azt, hogy Kerry nem önszántából váltott hangnemet. A Nyugatot két dolog elkezdett erősen aggasztani:

– Oroszországra alig van hatással a szankciós nyomás.

– az orosz gazdaság nyugat helyett elkezdett keletre orientálódni, Kínára és más ázsiai országokra.

Az Egyesült Államokat nyugtalanítja a „kínai fenyegetés”, Moszkva és Peking szövetsége pedig az egyik legszörnyűbb dolog, amit a Fehér Ház el tud képzelni, de ez még mindig nem minden. Az amerikaiak megszokták, hogy Kína hatalmának az India hatalom képes egyensúlyozni, azonban május 14-én az indiai miniszterelnök egy háromnapos vizitre indult Pekingbe, ahol a gazdasági együttműködés mellett a politikairól is tárgyalni fognak, illetve India belépéséről a Shanghaji Együttműködési Szervezetbe. Szakértők szerint a hatalom egy új globális pólusa kezd létrejönni keleten, amitől az Egyesült Államok már régen tartott.

Az ukrajnai események szintén nem a legjobb forgatókönyv szerint alakulnak. Az ukrán gazdaság stabilan süllyed a mélypontjára az orosz kapcsolatok megszakítása miatt. Az ukrán kormány befektetésekről nyilatkoznak, de még az ukrán elnök sem tudja haszonnal eladni a „csoki-részvényeit”. Az IMF követelése a szociális költségek csökkentéséről egyértelműen szociális robbanáshoz vezet és a szeparatista hangulat terjedéséhez, a fizetésképtelenség pedig az ukrán valuta teljes csődjéhez, ami még a mainál is rosszabb életkörülményeket hoz Ukrajnába. Porosenkónak az ország helyzetére a háború az egyetlen magyarázata, amire Európának egyáltalán nincs szüksége. Washington és Brüsszel nem fog egy olyan 40 milliós lakosságú országot etetni, amelyik a csőd szélén áll.

A német média reménykedve közölte John Kerry nyilatkozatát az Oroszország elleni szankciók eltörléséről. Európa vészjóslóan figyeli, ahogy orosz szerződések kínai üzletemberek kezére jutnak. Rainer Seele a német-orosz kereskedelmi kamaravezetője biztos abban, hogy Európának nincs más választása, mint újrakezdeni a párbeszédet Oroszországgal. „Aggodalommal figyeljük, hogy a kétoldalú kereskedelemben csökken az áruforgalom és Oroszország politikailag és gazdaságilag kezd Kínára orientálódni” – mondta a német biztos.

RapidPress Hírszolgálat

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Ukrajna lakossága 2050-re 5,5 millióval csökken

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna lakossága 5,5 millióval fog csökkenni 2050-re – tette közzé előrejelzését vasárnap az ukrán Ptuhi demográfiai és szociológiai kutatóintézet.

Az UNIAN hírügynökség a legfrissebb kutatási eredményt ismertető beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az állami statisztikai hivatal szeptember 1-jei adatai szerint jelenleg Ukrajnában 42,444 millióan élnek. A hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy ebbe a statisztikai hivatal beleszámolta-e vagy sem az Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságot.

Az ukrán társadalom is – az országtól Nyugatra fekvő országokéhoz hasonlóan – elöregedő tendenciát mutat már évek óta, azaz kevesebb az élve születések száma az elhalálozásokénál, és egyre nő a nyugdíjas korúak aránya a társadalomban. Az idén szeptemberig 243,86 ezren születtek Ukrajnában és 386,5 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy az ország lakossága több mint 140 ezer fővel csökkent az év első nyolc hónapjában.

A Ptuhi intézet legfrissebb prognózisa szerint 2050-ig 6,6 millióval csökken Ukrajnában a munkaképesek, azaz a 20 és 59 éves közötti lakosok száma. Ezzel egy időben viszont 2,6 millióval nő a hatvan évesek és a fölöttiek száma, arányuk pedig el fogja érni a teljes lakosság egy harmadát.

Ligyija Tkacsenko, az intézet vezető kutatója szerint a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulását az ukrán kormányzatnak figyelembe kell vennie az élet minden területét érintő döntéseiben. Tkacsenko úgy vélekedett, hogy egy állami szintű nemzeti terv az ország elöregedésének fékezésére kedvező hatással lenne a jelenleg riasztóan rossz helyzet alakulására, még akkor is, ha az pusztán politikai nyilatkozatok szintjén fogalmazódik meg.

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko: egész Ukrajnában ukránul fognak beszélni

A megjelenés óta

-

Írta:

Petro Porosenko ukrán elnök az oktatási törvény védelmében szólalt fel, amelyet több európai ország, köztük Magyarország és Oroszország is élesen bírált.

Porosenko szerint az új törvény “vissza adja” az ukrán nyelvet az ország polgárainak.

Igen, megvédjük a nemzeti kisebbségeket, de minden ukrán ukránul fog beszélni – közölte az államfő az ukrán parlament által már elfogadott oktatási reformról.

Minden ukrán ukránul fog beszélniPorosenko

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt Porosenko szeptember 25-én írta alá és szeptember 28-án lépett hatályba.

Az új oktatási törvényt több ország bírálja

Az új ukrán oktatási törvény heves indulatokat váltott ki Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Bulgáriában, Romániában, ahol az államfő Klaus Johannis lemondta kijevi útját, Magyarországon, ahol a külügyminiszter Szijjártó Péter közölte, hogy Budapest blokkolni fogja Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledését.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A jogszabály ezen része – 2020 szeptemberétől lépne hatályba.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű