A Moszkvai Patriarchátus elhagyja Ukrajnát

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Ukrán Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátushoz tartozó több tíz lelkész -a megtorlástól való félelem miatt – Ukrajna elhagyását tervezi – írja a Rusvesna. Erről Dmitrij Szafonov a régió kapcsolatokért felelős lelkésze nyilatkozott az EBESZ konferencián Bécsben.

- Hirdetés -

A lelkész nem tudta pontosan megmondani, hogy összesen mennyi pap fog elmenekülni az országból, de az biztos hogy több tucatról van szó. Az őket és családjukat ért halálos fenyegetés miatt Ukrajnában nem érzik magukat biztonságban.

Ukrajna nyugati részén tömegessé váltak a moszkvai patriarchátushoz tartozó lelkészek elleni fellépések, amelyek fő célja nagyrészt az orosz egyház templomainak elfoglalása volt. Az Orosz Ortodox Egyház adatai szerint legalább 77 templom és kolostor rongálódott vagy semmisült meg a konfliktus kezdete óta. „A mai nap az Ukrán Ortodox Egyház 19 templomának elfoglalásáról tudunk az úgynevezett Kijevi Patriarchátus részéről” – mondta Szafronov.

- Hirdetés -

Az Ukrán Ortodox Egyház Kijevi Patriarchátusa 1992-ben jött létre. Az Ortodox egyházak közül csak kettővel állnak kapcsolatban, mivel a többiek nem ismerik el őket.

RapidPress Hírszolgálat

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet