A magyar-orosz kapcsolatokról tárgyalt Szijjártó Péter Szergej Lavrovval Belgrádban

0

Világpolitikai kérdésekről és a magyar-orosz kapcsolatokról tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén folyatott kétoldalú megbeszéléseket.

- Hirdetés -

A magyar és az orosz külügyminiszter megerősítette azokat a politikai megállapodásokat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásán hangzottak el. “Az egyik legfontosabb megállapodás arról született, hogy az idei esztendő végén lejáró hosszú távú gázvásárlási megállapodásunkat úgy módosítjuk, hogy a korábban fel nem használt gázmennyiséget nem kell felhasználás nélkül kifizetni, hanem a következő években felhasználhatjuk” – részletezte Szijjártó Péter. A vállalatok és a szakemberek között tart a tárgyalás – tette hozzá.

Emellett áttekintették Magyarország és az oroszországi régiók eredményes együttműködését. “Ez lényeges is abból a szempontból, hogy az európai uniós szankciók nagyon komoly károkat okoztak a magyar-orosz gazdasági együttműködésben, az elmúlt két esztendőben a magyar vállalatok majdnem hárommilliárd dollárnyi veszteséget szenvedtek el a szankciók miatt. Ezért különös hangsúlyt helyezünk a regionális együttműködésre annak érdekében, hogy a veszteségeinket csökkenteni vagy minimalizálni tudjuk” – fejtette ki a tárcavezető.

- Hirdetés -

Szó volt a terrorellenes küzdelemről is. Szijjártó Péter megismételte a magyar kormány álláspontját, miszerint szükség van egy megállapodásra a transzatlanti közösség és Oroszország között, mert egy ilyen megállapodás jelentősen növelheti a hatékonyságát az Iszlám Állam elleni küzdelemnek, “és ha az Iszlám Államot nem tudjuk visszaszorítani, akkor az Európa számára súlyos következményekkel fog járni”.

Akár ez is tetszhet