A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Szijjártó Szentpéterváron

0

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Szijjártó Szentpéterváron Szentpétervár/Budapest, 2013. június 20., csütörtök (MTI) – A magyar-orosz gazdasági együttműködés szorosabbra fűzéséről, valamint a magyar cégek oroszországi szerepvállalásának és Magyarország energiabiztonságának növeléséről tárgyalt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön a Szentpéterváron tartott nemzetközi gazdasági fórumon. Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: Alekszandr Jurjevics Drozgyenkóval, Leningrád megye kormányzójával megállapodtak, hogy magyar cégeket vonnak be az ott zajló infrastrukturális és egészségügyi fejlesztési programokba. Utóbbival kapcsolatban jelezte, tárgyalások zajlanak arról, hogy a megyében egy 500 ágyas gyermekkórházat magyar cégek építhessenek fel.

- Hirdetés -

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy már van olyan magyar vállalat, amely – Eximbank-finanszírozással – szállodát épít a szocsi téli olimpiai játékok előkészítéseként, és a szentpétervári fórumon szóba került, hogy más magyarországi cégek is részt vehetnének a sportesemény megrendezéséhez szükséges fejlesztésekben. Szijjártó Péter megbeszélést folytatott az orosz állami vasúttársaság elnökhelyettesével is, akit tájékoztatott azokról a magyarországi fejlesztésekről, amelyek azt a célt szolgálják, hogy Magyarország az Ázsia és Európa közötti vasúti áruszállítás közép-európai tranzitországa lehessen. Ezzel összefüggésben felmerült például a záhonyi logisztikai központ jobb kihasználása érdekében történő együttműködés kérdése. Megjegyezte, hogy novemberben Magyarországon tartja ülését a transzszibériai árufuvarozási koordinációs tanács.

A Sberbank alelnökével zajló tárgyaláson arról egyeztettek – folytatta -, hogy a bank milyen módon kívánja fejleszteni a magyarországi tevékenységét, illetve részt venni a magyar kis- és középvállalkozásoknak biztosítandó hitelezési tevékenységben. A magyar államtitkár Szentpéterváron találkozott a SOCAR, az azeri állami olajipari vállalat elnökével, Rovnag Abdullayevvel is, akit arról tájékoztatott, hogy Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos lenne, hogy az azeri gázt Közép-Európán, vagyis a Nabucco West vezetéken keresztül szállítsák a kontinensre. Elmondta, hogy a Magyarország alatti földgáztároló kapacitás köztulajdonba kerülése “a végső fázisában is”, amit az azeri vállalat kifejezetten pozitív szempontként értékelt.

- Hirdetés -

Szijjártó Péter programja során előadást tartott a fórumon – amelyen részt vett Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke is -, kifejtve, hogy Magyarországon megtörtént egy új gazdasági modell felépítése, majd bemutatta a magyar kabinetnek például az adórendszer átszervezése érdekében tett lépéseit.

Akár ez is tetszhet