Írjon nekünk

Gazdaság

A Gazprom pontosította a Déli Áramlat építési ütemét

Közzétéve

-

GazpromPontosította a Déli Áramlat építési ütemét a Gazprom – derült ki az orosz állami gázóriás éves részvényesi közgyűlésén pénteken. Alekszej Miller, a cég vezérigazgatója közölte, hogy az Oroszországot a Fekete-tengeren keresztül Dél-Kelet-Európával, Ukrajna kikerülésével összekötő gázvezeték négy elágazását úgynevezett 1+2+1 formulában tervezik kiépíteni. Ez azt jelenti, hogy először csak egy elágazást kezdenek építeni, majd kettőt egyszerre, és végül a negyediket. “Az első kereskedelmi szállítás a Déli Áramlat első elágazásán 2015 decemberében érkezik Bulgáriába, a továbbiakban egy év különbséggel beindítjuk a másik két elágazást, majd még egyet. 2017 végére, 2018 elejére 63 milliárd köbméter földgáz érkezik Bulgária partjaihoz, ahonnan a célországokba osztják el majd” – idézi a Gazprom vezérigazgatóját a Ria Novosztyi. Az orosz hírügynökség emlékeztet: június 4-én Alekszej Miller még arról beszélt, hogy a Déli Áramlat két ágának építését egyszerre kezdhetik el, egyenként 15 és fél milliárd köbméter kapacitással. Ehhez azonban meg kell vizsgálniuk a csöveket fektető hajók műszaki feltételeit. A csövek beszállítói részére augusztusban írják ki a pályázatot. Ezzel kapcsolatban nem nő a gázvezeték beruházási költsége – erősítette meg a Gazprom vezérigazgatója.

Az orosz állami gázóriás internetes oldalán lévő térkép a Déli Áramlat útvonalára továbbra is négy elképzelést mutat be. Három Magyarországon keresztül vezet, a negyedik útvonala egyelőre Szerbiáig tart. Kettőnek Ausztria a végállomása, egynek Szlovénia.

A Gazprom vezérigazgatója június 4-én cáfolta, hogy problémák lennének a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítésével.
“Magyarországgal (kapcsolatosan) a határidők nem kritikusak, nem mondanám, hogy lennének problémáink” – mondta.

Korábban elterjedt a hír, hogy a Gazprom Zágrábbal tárgyalt, hogy a Déli Áramlatot Horvátország területén vigyék keresztül, mert a projekt magyarországi szakaszának építése veszélybe került. Alekszej Miller április 17-én Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormányfő hat nappal később Brüsszelben kijelentette: Magyarország számára puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a földgázvezeték magyar területet is érint.

Gazdaság

Törvényt fogadtak el Moszkvában a barátságtalan lépéseket tevő országokkal szembeni ellenszankciókról

Közzétéve

-

Írta:

Harmadik, végleges olvasatában is elfogadta kedden az orosz parlament azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy ellenszankciókkal sújthassa az Egyesült Államokat és más országokat, amelyek “barátságtalan” lépéseket tesznek Moszkva ellen.

A törvény értelmében az orosz elnök a kormány kezdeményezésére büntetőintézkedéseket rendelhet el az Oroszországgal szemben “barátságtalan magatartást tanúsító” országok, a közvetlenül vagy közvetve azok joghatósága alá tartozó szervezetek, ezen országok tisztségviselői és állampolgárai ellen.

A jogszabály lehetővé teszi a nemzetközi együttműködés leállítását vagy felfüggesztését meghatározott ágazatokban, a termékek és nyersanyagok importjának és exportjának betiltását, az állami és helyi szintű közbeszerzési eljárásokból és privatizációból történő kizárást.

A törvény emellett egyéb korlátozásokat is megenged “az elnök döntésével összhangban, hogy lehetőség nyíljon az operatív reagálásra a változó helyzetben”.

A törvénytervezeten az első olvasat óta enyhítettek az orosz képviselők, a lehetséges ellenintézkedések száma 16-ról 6-ra csökkent, és kimaradt a szövegből a szankciókkal sújtható ágazatok, áruk és szolgáltatások konkrét megnevezése is. Az országban az első változat által keltett felháborodás nyomán az ellenintézkedések nem terjednek ki létfontosságú árukra, egyebek között oroszországi forrásból nem pótolható gyógyszerekre sem.

A Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy frakcióvezető által beterjesztett tervezetet kedden egyetlen tartózkodás mellett fogadta el végleges változatban az Állami Duma. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

A bolgár elnök közvetlen orosz gázszállítást szeretne

Közzétéve

-

Írta:

Reményét fejezte ki Rumen Radev bolgár elnök, hogy felül lehet vizsgálni az Oroszországból Bulgáriába közvetlenül, a Fekete-tengeren át történő gázszállítás lehetőségét.

Radev akkor beszélt erről, amikor hétfőn Moszkvában fogadta őt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

“Az energiaszállítás biztonsága nagyon fontos kérdés mind Bulgária, mind az Európai Unió számára, ezért remélem, hogy kormányaink felülvizsgálják az Oroszországból közvetlenül, a Fekete-tengeren át történő gázszállítás lehetőségét” – mondta a bolgár államfő.

Radev elmondta: témaként merült fel az is, hogy felújítsák a belenei nukleáris erőmű megépítésének projektjét, ami “Oroszország részvételét feltételezi”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország, a gáz, a kőolaj és a nukleáris fűtőanyag szállítójaként mindig is Bulgária stratégiai partnere volt az energetika területén.

A Gazprom orosz gázipari vállalat több európai partnerével azt tervezte, hogy Déli Áramlat elnevezéssel a Fekete-tengeren át, Bulgária irányában évi 63 milliárd köbméteres kapacitású vezetéket épít.

A projekttől az Európai Bizottság elutasító álláspontja miatt Moszkva 2014 decemberében elállt, majd a Török Áramlat vezeték megvalósításába kezdett. Bulgária ezt követően többször is kifejezte érdekeltségét a Déli Áramlat újjáélesztésében.

Szófia 2012-ben jelentette be: “végérvényesen” lemondott arról a tervről, hogy Belenében megépüljön az ország második atomerőműve, ahol ehelyett gázüzemű erőművet létesítenek. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Tovább gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban

Közzétéve

-

Írta:

Gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban éves szinten márciushoz képest.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a múlt hónapban az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt éves szinten, míg márciusban a növekedés kisebb, 1 százalék volt.

Szakértők az ipari termelés áprilisi növekedését elsősorban arra vezették vissza, hogy a múlt hónapban egy munkanappal több volt, mint tavaly áprilisban.

Az orosz ipari termelés februárban 1,5 százalékkal, januárban pedig még 2,9 százalékkal bővült éves szinten, az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az április végével záródott négy hónapban az orosz bányaipari termelés 1,2 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 2 százalékkal nőtt.

Tavaly egy százalékra lassult az orosz ipari termelés növekedése az egy évvel korábbi 1,1 százalékos bővülés után.

Tavaly a bányaipari termelés 2 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kibocsátás pedig 0,2 százalékkal bővült. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű