Írjon nekünk

Gazdaság

A Gazprom pontosította a Déli Áramlat építési ütemét

A megjelenés óta

-

GazpromPontosította a Déli Áramlat építési ütemét a Gazprom – derült ki az orosz állami gázóriás éves részvényesi közgyűlésén pénteken. Alekszej Miller, a cég vezérigazgatója közölte, hogy az Oroszországot a Fekete-tengeren keresztül Dél-Kelet-Európával, Ukrajna kikerülésével összekötő gázvezeték négy elágazását úgynevezett 1+2+1 formulában tervezik kiépíteni. Ez azt jelenti, hogy először csak egy elágazást kezdenek építeni, majd kettőt egyszerre, és végül a negyediket. “Az első kereskedelmi szállítás a Déli Áramlat első elágazásán 2015 decemberében érkezik Bulgáriába, a továbbiakban egy év különbséggel beindítjuk a másik két elágazást, majd még egyet. 2017 végére, 2018 elejére 63 milliárd köbméter földgáz érkezik Bulgária partjaihoz, ahonnan a célországokba osztják el majd” – idézi a Gazprom vezérigazgatóját a Ria Novosztyi. Az orosz hírügynökség emlékeztet: június 4-én Alekszej Miller még arról beszélt, hogy a Déli Áramlat két ágának építését egyszerre kezdhetik el, egyenként 15 és fél milliárd köbméter kapacitással. Ehhez azonban meg kell vizsgálniuk a csöveket fektető hajók műszaki feltételeit. A csövek beszállítói részére augusztusban írják ki a pályázatot. Ezzel kapcsolatban nem nő a gázvezeték beruházási költsége – erősítette meg a Gazprom vezérigazgatója.

Az orosz állami gázóriás internetes oldalán lévő térkép a Déli Áramlat útvonalára továbbra is négy elképzelést mutat be. Három Magyarországon keresztül vezet, a negyedik útvonala egyelőre Szerbiáig tart. Kettőnek Ausztria a végállomása, egynek Szlovénia.

A Gazprom vezérigazgatója június 4-én cáfolta, hogy problémák lennének a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítésével.
“Magyarországgal (kapcsolatosan) a határidők nem kritikusak, nem mondanám, hogy lennének problémáink” – mondta.

Korábban elterjedt a hír, hogy a Gazprom Zágrábbal tárgyalt, hogy a Déli Áramlatot Horvátország területén vigyék keresztül, mert a projekt magyarországi szakaszának építése veszélybe került. Alekszej Miller április 17-én Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormányfő hat nappal később Brüsszelben kijelentette: Magyarország számára puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a földgázvezeték magyar területet is érint.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű