Írjon nekünk

Gazdaság

A Gazprom nyeresége először haladta meg az ezermilliárd rubelt

Közzétéve

-

RubelMűködése óta tavaly először haladta meg az 1.000 milliárd rubelt a Gazprom éves nyeresége – jelentette be pénteken Alekszej Miller vezérigazgató az orosz állami gázóriás éves közgyűlésén. 2011-ben rekord pénzügyi eredményeket produkált az anyacég és  már második éve világelső a tiszta nyereség alapján. Az éves bevétel 3.500 milliárd rubel (24.500 milliárd forint, a tavalyi magyar GDP 87 százaléka), ami 23 százalékkal haladta meg a 2010-es mutatót. A nettó nyereség pedig majdnem 880 milliárd rubelt tett ki. Ez 2,4-szer több az előző évinél – tájékoztatta a Gazprom részvényeseit a vezérigazgató. Alekszej Miller elmondta, hogy a Gazprom feltárt, de még nem kitermelt földgáztartalékainak értéke 11 százalékkal nőtt és 300 milliárd dollárt tesz ki. A geológiai kutatásoknak köszönhetően közel 720 milliárd köbméter földgázzal rendelkezik a Gazprom. A tartalékok növekedése 40 százalékkal haladta meg a kitermelés növekedését. A földalatti gáztározókban orosz viszonyokat tekintve tavaly rekord mennyiséget tároltak: 65,2 milliárd köbmétert. 2015-re Európában 5 milliárd köbméterre növelnék a földalatti tározók kapacitását.

 

A további fejlesztésekről Alekszej Miller elmondta, hogy tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállított az európai fogyasztóknak a Gazprom, és az orosz gáz piaci részesedése 27 százalékra nőtt Európában. Azt is elmondta, hogy a piaci kockázatok csökkentése érdekében  új területeken folytatja a lelőhelyek felkutatását. Egyebek között Algériában, Vietnámban, Irakban és Közép-Ázsia országaiban.

Tavaly fontos lépést tett a cég annak érdekében, hogy kiaknázza Oroszország sarkvidéki talapzata alatti földgázt. Alekszej Miller 2011 kiemelkedő eseményének az európai gázszállító rendszert az egységes gázellátó rendszerrel összekapcsoló Északi Áramlat gázvezeték megvalósítását nevezte. Az első ágán megkezdődött a gáz továbbítása, a másik ágon az ősszel tervezik elindítani a szállítást – mondta az orosz cég vezetője.

A Déli Áramlatról szólva a Gazprom vezérigazgatója kifejtette: fontos lépéseket tettek a projekt előre mozdításában. A  gázvezeték tengeri szakaszának építésében résztvevő részvényesekkel aláírták a megállapodást, elfogadták a megvalósíthatósági tanulmányt, engedélyt kaptak arra, hogy

Törökországban kizárólagos gazdasági zónában építsék meg a vezeték ottani szakaszát. A Déli Áramlat első objektuma, a Bánáti Udvar elnevezésű, Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb földalatti gáztározója működésbe lépett 2011-ben.
Alekszej Miller a Gazprom részvényesei előtt megerősítette, hogy a Déli Áramlat építése ez év decemberében elkezdődik a maximális kapacitásra: évi 63 milliárd köbméter földgáz szállítására tervezve.

A Gazprom vezérigazgatója helyes döntésnek nevezte a kőolaj-ágazat fejlesztését. Stratégiai terveik szerint 2020-ra évente 100 millió tonna szénhidrogént hoznak fel a felszínre és 70 millió tonna kőolajat dolgoznak fel.
Az orosz állami cég az oroszországi elektromos energiaiparban  folyatja az intenzív beruházásokat: mára 17 százalékos részesedéssel rendelkezik az áramtermelésben.

Alekszej Miller végül közölte: az igazgatótanács 212,4 milliárd rubel értékben javasol osztalékot fizetni a  részvényeseknek. Ez azt jelenti, hogy egy részvényre majdnem 9 rubel(56 forint) jutna. Az osztalék 230 százalékkal haladja meg a 2011-es szintet.  
A földgázszállító és kitermelő orosz állami monopólium jegyzett tőkéje 118,367 milliárd rubel. A Gazprom részvényeinek több mint 50 százaléka állami tulajdonban van.

Gazdaság

Megújult a Sberbank internetbankja

Közzétéve

-

Írta:

Június elején megújította netbank szolgáltatását a magyarországi Sberbank. A váltást ügyfélélmény javítása és új funkciók bevezetése is indokolta, a bank eközben informatikai fejlesztési folyamata részeként a jövő évi azonnali fizetésre is felkészíti a rendszert.

A hitelintézet ügyfelei egyre gyakrabban választják az online bankolást, a múlt évi adatokhoz képest 17 %-kal többen jelentkeznek be rendszeresen a felületre. A legnépszerűbb funkciók az egyenleg-lekérdezés, kivonat letöltés és a számlaműveletek, köztük a sárga csekk befizetés – a könnyebb felhasználhatóság érdekében ezért ezeket már a kezdőlapról közvetlenül is elérhetővé tették. Szintén kényelmi szempont, hogy a felület teljesen reszponzív, vagyis táblagépeken és asztali számítógépeken is az adott felbontáshoz alkalmazkodik a megjelenés.

„Az internetbankunk megújítása többéves informatikai fejlesztési folyamatunk egyik lépése. Részben az ügyfelek kényelmét, részben az elérhető funkciók bővítését célzó megfontolások indokolták a mostani verzióváltást, de a háttérben folyamatosan dolgozunk a felületet érintő új fejlesztéseken is. Eközben pedig gőzerővel folyik a rendszerek felkészítése a jövő évben bevezetendő azonnali fizetési megoldásra is.” – fogalmazott Fodor Tamás, a Sberbank Magyarország Zrt. lakossági üzletágért felelős igazgatója.

A bank az elmúlt időszakban már elérhetővé tette az ügyfeleknek az új verziót párhuzamosan a korábbi verzióval, így a felhasználóknak volt ideje hozzászokni a megváltozott felülethez. A mostani megújított netbankot a jövőben további funkciókkal terveznek bővíteni, az ügyfeleik által jelzett igényeknek megfelelően.

A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, BoszniaHercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.

Tovább olvasom

Gazdaság

Válaszlépés: Oroszország pótvámokat vet ki amerikai termékekre

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta – jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy mivel az Egyesült Államok nem hajlandó megtéríteni Oroszországnak a védővámok bevezetése miatt keletkező veszteségeket, a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) szabályaival összhangban, ellensúlyozó intézkedéseket vezetnek be. Már a közeljövőben pótvámokat vetnek például az amerikai építési és útépítő gépekre, amelyeknek van helyettesítője az orosz piacon, így nem gyakorolnak kedvezőtlen hatást a makrogazdasági mutatókra.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba.

Oroszország amerikai acélexportjának értéke 1,512 milliárd dollárra, az alumíniumtermékeké pedig 1,646 milliárd dollárra rúg. Az orosz kormány május 22-én tájékoztatta a WTO-t, hogy számításai szerint az amerikai pótlólagos vámok 537,6 millió dollár veszteséget okoznak az oroszországi exportőröknek. A WTO szabályainak értelmében az értesítéstől eltelt 30 nap múlva Oroszország jogosult a veszteséggel azonos értékben ellenintézkedéseket tenni.

A gazdaságfejlesztési minisztérium közlése szerint pár napon belül közzéteszik azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre pótvámot vetnek ki. Oroszország nem használja ki teljes mértékben az 537,6 millió dolláros keretösszeget, az első szakaszban 93 millió dollár körüli összegre számít a pótvámok kivetéséből.

Oroszország jelezte azt is, hogy csatlakozni kíván az Európai Unió által az Egyesült Államokkal szemben a WTO-nál június 1-jén elindított jogi eljáráshoz. A vitarendezési folyamatban első lépésként az unió konzultációt kért az Egyesült Államoktól. Moszkva, függetlenül attól, hogy harmadik félként részt akar venni a vitában, fenntartja a jogot arra, hogy hasonló eljárást indítson a Kereskedelmi Világszervezetnél. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Kreml: versenyellenesek az Északi Áramlat-2 megakadályozására irányuló kísérletek

Közzétéve

-

Írta:

Az Északi Áramlat-2 tisztán kereskedelmi és nem politikai projekt, a megakadályozására irányuló kísérletek megsértik a szabad verseny szabályait – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy Petro Porosenko ukrán elnök egy olyan csoport létrehozását kezdeményezte az Európai Unión belül, amely megakadályozná a tervezett, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését. A szóvivő szerint a csővezeték hozzájárul majd Európa energiabiztonságához.

Az Északi Áramlat-2, mintegy 9,5 milliárd eurós projekt keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű