Írjon nekünk

Gazdaság

A Gazprom nyeresége először haladta meg az ezermilliárd rubelt

A megjelenés óta

-

RubelMűködése óta tavaly először haladta meg az 1.000 milliárd rubelt a Gazprom éves nyeresége – jelentette be pénteken Alekszej Miller vezérigazgató az orosz állami gázóriás éves közgyűlésén. 2011-ben rekord pénzügyi eredményeket produkált az anyacég és  már második éve világelső a tiszta nyereség alapján. Az éves bevétel 3.500 milliárd rubel (24.500 milliárd forint, a tavalyi magyar GDP 87 százaléka), ami 23 százalékkal haladta meg a 2010-es mutatót. A nettó nyereség pedig majdnem 880 milliárd rubelt tett ki. Ez 2,4-szer több az előző évinél – tájékoztatta a Gazprom részvényeseit a vezérigazgató. Alekszej Miller elmondta, hogy a Gazprom feltárt, de még nem kitermelt földgáztartalékainak értéke 11 százalékkal nőtt és 300 milliárd dollárt tesz ki. A geológiai kutatásoknak köszönhetően közel 720 milliárd köbméter földgázzal rendelkezik a Gazprom. A tartalékok növekedése 40 százalékkal haladta meg a kitermelés növekedését. A földalatti gáztározókban orosz viszonyokat tekintve tavaly rekord mennyiséget tároltak: 65,2 milliárd köbmétert. 2015-re Európában 5 milliárd köbméterre növelnék a földalatti tározók kapacitását.

 

A további fejlesztésekről Alekszej Miller elmondta, hogy tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállított az európai fogyasztóknak a Gazprom, és az orosz gáz piaci részesedése 27 százalékra nőtt Európában. Azt is elmondta, hogy a piaci kockázatok csökkentése érdekében  új területeken folytatja a lelőhelyek felkutatását. Egyebek között Algériában, Vietnámban, Irakban és Közép-Ázsia országaiban.

Tavaly fontos lépést tett a cég annak érdekében, hogy kiaknázza Oroszország sarkvidéki talapzata alatti földgázt. Alekszej Miller 2011 kiemelkedő eseményének az európai gázszállító rendszert az egységes gázellátó rendszerrel összekapcsoló Északi Áramlat gázvezeték megvalósítását nevezte. Az első ágán megkezdődött a gáz továbbítása, a másik ágon az ősszel tervezik elindítani a szállítást – mondta az orosz cég vezetője.

A Déli Áramlatról szólva a Gazprom vezérigazgatója kifejtette: fontos lépéseket tettek a projekt előre mozdításában. A  gázvezeték tengeri szakaszának építésében résztvevő részvényesekkel aláírták a megállapodást, elfogadták a megvalósíthatósági tanulmányt, engedélyt kaptak arra, hogy

Törökországban kizárólagos gazdasági zónában építsék meg a vezeték ottani szakaszát. A Déli Áramlat első objektuma, a Bánáti Udvar elnevezésű, Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb földalatti gáztározója működésbe lépett 2011-ben.
Alekszej Miller a Gazprom részvényesei előtt megerősítette, hogy a Déli Áramlat építése ez év decemberében elkezdődik a maximális kapacitásra: évi 63 milliárd köbméter földgáz szállítására tervezve.

A Gazprom vezérigazgatója helyes döntésnek nevezte a kőolaj-ágazat fejlesztését. Stratégiai terveik szerint 2020-ra évente 100 millió tonna szénhidrogént hoznak fel a felszínre és 70 millió tonna kőolajat dolgoznak fel.
Az orosz állami cég az oroszországi elektromos energiaiparban  folyatja az intenzív beruházásokat: mára 17 százalékos részesedéssel rendelkezik az áramtermelésben.

Alekszej Miller végül közölte: az igazgatótanács 212,4 milliárd rubel értékben javasol osztalékot fizetni a  részvényeseknek. Ez azt jelenti, hogy egy részvényre majdnem 9 rubel(56 forint) jutna. Az osztalék 230 százalékkal haladja meg a 2011-es szintet.  
A földgázszállító és kitermelő orosz állami monopólium jegyzett tőkéje 118,367 milliárd rubel. A Gazprom részvényeinek több mint 50 százaléka állami tulajdonban van.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Szentpéterváron tartottak tájékoztatót a Paksi Atomerőmű bővítéséről

A megjelenés óta

-

Írta:

A magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakértője október 31-én a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében tájékoztatót tartott a Paksi Atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjának tervezési követelményeiről.

A rendezvényt a Paks II. Atomerőmű építésében közvetlenül részt vevő orosz gépészeti, mérnöki és tervezőtársaságok szakemberei számára szervezték. A magyar felügyeleti szerv képviselője a nap folyamán tájékoztatta a résztvevőket a Magyarország területén érvényes nukleáris biztonsági szabályokról, a törvényi rendelkezések részleteiről és az atomerőművek kivitelezésének fő szabályairól.

„Egy nemzetközi szinten megvalósuló erőmű-építési beruházás legelején nagyon fontos megteremteni a kölcsönös egyetértést a folyamat összes résztvevője között” – mondta Szergej Fjodorov, a Roszatom Műszaki Akadémiájának atomenergetikai létesítményépítési kompetenciaközpontjának igazgatója. „Az ilyen rendezvényekre most nagyon nagy az igény, mert lehetővé teszik, hogy egy nemzetközi csapat jöhessen létre a projekt hatékony megvalósításának érdekében. Ezen a héten a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegébe látogatott egy magyar küldöttség, és nagyon számítunk a támogatásukra, arra, hogy lehetőségünk lesz még egy sor, hasonló szemináriumot megvalósítani más magyar szabályozó szervezetek képviselőinek részvételével” – hangsúlyozta Szergej Fjodorov.

„Különösen fontos, hogy az orosz fél még a munkák megkezdése előtt megismerje a magyarországi jogszabályi rendelkezéseket” – mondta Petőfi-Tóth Katalin, az OAH munkatársa.

„Ismertettem az atomerőmű-tervezésre és létesítésre vonatkozó legfontosabb magyar jogszabályi követelményeket, de ez valójában csak az első lépés az orosz szakemberek számára az ezen a területen érvényes magyarországi jogszabályok megismerése felé vezető úton” – hangsúlyozta Petőfi-Tóth Katalin.

A Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében már volt példa hasonló rendezvény sikeres lebonyolítására. 2017 májusában a Hanhikivi-1 atomerőmű tervezésében és építésében érintett tíz oroszországi vállalat több mint 200 képviselője gyűlt össze azon a szemináriumon, amelyen az atomlétesítmények használatának területén érvényes finnországi normákat és szabályokat ismertették a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) szakértői.

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

A Mol helyére lépne a Rosznyefty az INA horvát olajipari vállalatban

A megjelenés óta

-

Írta:

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban – közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.

Secin az interjúban kiemelte: “érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.
Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: “a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Kifejtette: tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

“Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni” – jelentette ki.

Szavai szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon – szögezte le. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű