Írjon nekünk

Gazdaság

A Gazprom megszerezte a fehérorosz Beltransgaz száz százalékos tulajdonjogát

A megjelenés óta

-

GazpromAz orosz Gazprom lett a fehérorosz Beltransgaz száz százalékos tulajdonosa a pénteken aláírt államközi megállapodás alapján, Minszk pedig cserébe olcsóbban kapja a földgázt. Dmitrij Medvegyev orosz és Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő jelenlétében írták alá a Moszkva melletti elnöki rezidencián azt a szerződést, amelynek révén az orosz állami gázóriás akadály nélkül, közvetlenül továbbíthatja a földgázt a fehérorosz csőrendszeren keresztül. A Gazprom 2007-ben már megszerezte a fehérorosz gázcég részvényeinek 50 százalékát. Akkor és most is 2 és fél milliárd dollárt fizetett érte. A két gázcég megállapodott a 2012-2014-es földgáz szállításokról is. Ennek megfelelően Fehéroroszország 2012-ben 165,6 dollárt fizet ezer köbméterenként az orosz gázért. 2013-2014-ben egy külön képlet alapján határozzák meg az árat. Jövőre Fehéroroszország 22,5 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól, 2013-ban és 2014-ben 23 milliárd köbmétert. A szerződés lehetőséget ad a mennyiségi változtatásokra. A tranzitszerződés alapján ezer köbméter földgáz szállítása Fehéroroszországon keresztül a most megvásárolt Beltransgaz vezetékein 100 kilométerenként 2 dollárba kerül 2012-ben a Gazpromnak.

Elemzők szerint az orosz állami cég a Beltransgaz megvásárlásával egyik legfőbb kockázatától szabadult meg: az Európába menő tranzitfolyosón eddig fennállt akadályoktól. Fél éve még senki sem feltételezte, hogy politikailag lehetővé válik a megállapodás, maga a Gazprom is a fehérorosz gazdaság támogatásaként fogta fel a Beltransgaz részvényei 50 százalékának megvásárlását.
Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter is elégedetten nyilatkozott az üzletről, amely – mint fogalmazott – lezárta az orosz-fehérorosz gázháborúkat.
A Gazprom két másik volt szovjet köztársasági földgázvállalatot tart ellenőrzése alatt: az Armroszgazpromot és a Moldovagázt, amelyek jelentősége jóval kisebb az európai tranzit szempontjából.
Szakértők szerint a fehérorosz gázcég megvétele újabb indok lehet Kijev számára, hogy adja át a tranzitgázvezeték-rendszere feletti ellenőrzést Moszkvának, hogy ezzel biztosítsa magának az olcsó orosz gázt.

 

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű